ЕВРОПЕЙСКО 2020

Прогнози, актуални новини и класиране

Кой ще спечели 16-тото издание на Европейското първенство? Всички новини, факти и прогнози за предстоящият футболен форум четете тук.

Европейското първенство е един от най-значимите футболни турнири в света. 16-тото издание изправя едни срещу други 24 национални отбора. Стартът на първенството е 11 юни, а откриването ще се състои на Стадио Олимпико в Рим, а първият мач е между Италия и Турция.

Как се избират участниците?

Общо 24-те отбора в първенството се избират посредством квалификации. Форматът им се състои от групова фаза с участващи 10 групи. 5 от групите са с по 5 отбора, а другите 5 съдържат по 6 тима. Първите двама от всяка група преминават към финалите. Останалите 4-ри отбора биват избрани от Лигата на нациите, която се състоя през октомври и ноември 2021 година.

След като преминат квалификационните мачове между отборите, избраните 24 преминават отново към групова фаза, където са разпределени в 6 групи по 4-ри отбора.

Последният победител в Европейското първенство е Португалия, която спечели турнира през 2016 година. Испания и Германия пък са държавите с рекорден брой титли – по три. Франция е печелила два пъти, а Италия има само едно постижение от 1968 година.

Къде ще се проведат мачовете?

Както споменахме, първият двубой между Турция и Италия ще се състои на Олимпийския стадион в Рим. Освен него обаче, има още 10 локации в 10 държави, където ще се провеждат мачовете. Всеки един от стадионите ще приеме по три мача от груповата фаза на първенството. А ето и всички стадиони, където ще има двубои:

  • Олимпийския стадион, Баку
  • Алианц Арена, Мюнхен
  • Газпром Арена, Санкт Петербург
  • Паркен, Копенхаген
  • Уембли, Лондон
  • Арена национала, Букурещ
  • Йохан Кройф Арена, Амстердам
  • Хемпдън Парк, Глазгоу
  • Ференц Пушкаш, Будапеща
  • Ла Картуха, Севиля

На Уембли в Лондон беше избран и за двубоите от полуфиналната и финалната фаза на турнира.

Кои са участници в групите?

Първият етап се състои от групова фаза, която разделя 24-те тима на 6 групи по 4-ри отбора по следния начин:

  • Група А: Турция, Италия, Уелс, Швейцария (мачовете ще се играят в Рим и Баку)
  • Група В: Дания, Финландия, Белгия, Русия (Санкт Петербург, Копенхаген)
  • Група С: Нидерландия, Украйна, Австрия, Северна Македония (Амстердам, Букурещ)
  • Група D: Англия, Хърватия, Шотландия, Чехия (Лондон, Глазгоу)
  • Група Е: Испания, Швеция, Полша, Словакия (Санкт Петербург, Севиля)
  • Група F: Унгария, Португалия, Франция, Германия (Мюнхен, Будапеща)

Груповата фаза е с продължителност от старта на първенството – 11 юни, до 23-ти юни. След като първите два отбора и от всяка група и 4-те най-добри на трета позиция продължават към осминафиналите, които са от 26-ти до 29-ти юни.

Четвъртфиналните сблъсъци ще бъдат на 2-ри и 3-ти юли, полуфиналите на 6-ти и 7-ми юли, а на 11-ти ще бъде определен новият европейски шампион в Лондон.

Може ли да се залага на Евро 2020?

Европейското първенство е перфектна възможност за залог на всеки, който търси нови възможности след края на първенствата в Европа. Почти всеки букмейкър се е погрижил да предложи голям набор от възможности за залог. От традиционните селекции на краен резултат, вие ще откриете още и редица други пазари, като Гол/Гол, Под/Над залози и други.

А всеки, който до момента няма регистрация, прочетете нашите ревюта за да се запознаете с апетитните начални бонуси, които букитата предлагат на всеки нов клиент.

Често задавани въпроси

Участниците в мачовете за Европейското първенство се избират според квалификации, както и от турнира Лига на Нациите.
Европейското първенство ще стартира на 11 юли, а първият мач е между Италия и Турция в Рим/
За мачовете са подбрани 11 стадиона, които се намират в 10 европейски града.
Общо 24 отбора ще вземат участие в Европейското първенство, като сред тях фигурират Франция, Герамания, Англия, както и националните отбори на някои по-малки държави.
Да, всички мачове от Европейското първенство ще бъдат налични за залог при нашите партньори.