50-годишната Пехщайн ще стартира в осма Олимпиада
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Кънкьорката влиза в историята на Игрите, изравнявайки постижението на японския ски-скачач Нориаки Касай

Германката състезателка по бързо пързаляне с кънки Клаудиа Пехщайн, която ще навърши 50 години на 22 февруари – само два дни след церемонията по закриването на олимпийските игри в Пекин, ще бъде най-възрастната спортистка, състезавала се на Зимна олимпиада.

Това ще бъде нейното осмо участие на Зимни олимпийски игри за Пехщайн, като по този начин тя ще се нареди до японския ски-скачач Нориаки Касай, който също е участвал осем пъти.

Тя ще счупи рекорда на състезателката по спускане с шейни Ан Абърнати от Американските вирджински острови, която в Солт Лейк Сити през 2002 г. е на 48 години и 307 дни.

Абърнати, известна като Баба Шейна, беше и в Торино 2006, но се контузи по време на тренировка и не участва в състезателното спускане в улея

Пехщайн се класира за Пекин 2022 през декември, след като покри норматив по време на състезание от Световната купа в Калгари. Тя завърши на 11-о място в масовия старт и това я изкачи на 17-а позиция в Световната купа.

На масовия старт на олимпийските игри ще участват 24 кънкьорки. Германската ветеранка ще има подкрепа в състезанието, тъй като нейната берлинска съгражданка Мишел Уриг също ще участва.

„Когато разбрах, че се класирам за осмата си Олимпиадата, исках да прегърна целия свят. Пекин 2022 ще бъде черешката на тортата в моята кариера. Това ще бъде специален момент, тъй като ще бъде точно 30 години след олимпийския ми дебют“, призна 49-годишната кънкьорка.