Англия се превръща в посмешище с продължаващото коленичене
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Освиркванията не са особено цивилизован начин на изразяване, но в този случай изглеждат твърде логични...

Преди 25 години – в навечерието на Евро’96, Англия се тресеше от ентусиазъм, а феновете с охота подхващаха напева, според който футболът се завръщаше у дома. Онзи футбол – създаден да събира хората и да носи радост.

Вече сме само на няколко дни от европейското първенство, за чийто старт се наложи да чакаме цели пет години, но в Родината на футбола трепетът и възторгът са заменени от неразбиране и дори гняв срещу примитивното нахлуване на политиката в играта.

Англия ще домакинства в Меката на световния футбол – стадион “Уембли”, в трите си мача в Група D – срещу Хърватия, Шотландия и Чехия, ала голяма част от привържениците на Трите лъва така и не разбират защо е нужно националният тим да се обвъзрва по толкова унизителен начин с каузата Black Lives Matter (BLM), която отдавна беше окована от хора, известни с твърде прозрачните си политически маньоври.

Става дума, разбира се, за продължаващото вече една година коленичене на играчите преди всяка среща. С изпразненената от съдържание аргументация за борба с расизма.

Бившият тъмнокож стрелец на Арсенал и Франция Тиери Анри дори заяви, че доста хора вече не си спомнят за какво точно коленичат играчите, а множество фенове отдавна осъзнаха, че тази кампания не носи дивидентите, с които е обсипана от куп обвързани с политически кръгове организации.

Привържениците на Англия ясно заявиха, че не приемат подобно лицемерно поведение, засипвайки с освирквания футболистите от тима на Гарет Саутгейт в момента на поредния им флирт с тревата преди контролните мачове с Австрия и Румъния, играни на “Ривърсайд Стейдиъм” в Мидълзбро.

Някои анализатори се опитаха в характерен по-скоро за начина на изразяване отвъд Окена стил да заклеймят реакцията на феновете срещу отбор, в чиито редици има изобилие от тъмнокожи играчи. Само обаче за да последва лавина от мнения на фенове, несъгласни с налагания начин на противопоставяне.

“Освиркванията нямат нищо общо с цвета на кожата на когото и да е! Не е ли вече ясно, че може да си против расизма и без да коленичиш. Тук става дума за друго – крайно време е футболистите да спрат да коленичат в полза на някакви политически-мотивирани движения!” пише един от феновете.

Англия се превръща в посмешище с продължаващото коленичене 1

“За съжаление това коленичене отдавна се асоциитра с разни политически формации, които дори създават петиции за спиране на финансирането на полицията и образованието. Това няма как да е добре прието от голяма част от населението,” коментира друг привърженик на Трите лъва.

“Разберете го най-сетне – освиркванията не са в подкрепа на расизма, а срещу позорния акт на коленичене, който от дълго време се приема като политическа пропаганда. Подобни политически актове нямат място в спорта!”, категоричен е трети.

Срещу псевдо-расистката истерия застана и румънският национал Николае Станчу, който отказа да коленичи преди контролата с Англия в знак на подкрепа за своя съотборник в Славия (Прага) Ондрей Кудела.

Англия се превръща в посмешище с продължаващото коленичене 2

Бранителят на чешкия национален тим ще пропусне Евро 2020, след като европейската футболна централа УЕФА потвърди наказанието му от 10 мача за проява на расизъм.

Кудела е с отнети права за клубни и международни мачове, след като халфът на Рейнджърс Глен Камара се оплака, че е бил обиждан от чеха по време на мача в Лига Европа.

Решението на УЕФА е скандално, тъй като липсват доказателства за обвиненията на играча на шотландския шампион.

Любопитно е да се отбележи, че УЕФА има стриктни правила, която не позволяват каквато и да е полит-пропаганда, но позволиха на играчите на Англия да коленичат преди мачовете в турнира за Лигата на нациите – действие, което беше припознато от мнозина като начин за популяризиране на BLM.

Нещо повече, футболистите от тима на Саутгейт възнамеряват да продължат с познатото навеждане и по време на Евро 2020, а УЕФА до този момент дори не е намекнала, че би било по-здравословно за духа на играта и самото първенство ако подобни лицемерни анти-расистки изяви останат извън стадионите.

Двойният стандарт вече бе заклеймен от редица тъмнокожи играчи, сред които бившата звезда на Ливърпул и Англия Джон Барнс. Голмайсторът на Кристъл Палас Уилфред Заха стана първият футболист в английската Висша лига, заявил публично, че този жест отдавна е загубил смисъл.

Куп мачове в Англия бяха гарнирани от оглушителни освирквания по време на приеманото като унизително коленичене. Такива имаше дори преди финала в турнира за ФА Къп между Челси и Лестър.

Дори министърът на околната среда в правителството на Великобритания Джордж Юстис не скри разочарованието си: “Моето лично мнение е, че BLM всъщност e политическо движение,” заяви той в интервю за британска телевизия…