Атлетик Билбао шокира Барселона и вдигна Суперкупата на Испания
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Баските обърнаха Барселона във финала за Суперкупата и триумфираха с 3:2 след продължения, а Лео Меси получи червен картон в края на мача

Атлетик Билбао спечели Суперкупата на Испания за 3-ти път в своята история, след като надви Атлетик Барселона с 3:2 след продлъжения във финала, който се проведе на Олимпийския стадион в Севиля. Баските направиха забележителен обрат, след като изоставаха на два пъти в мача. Точни за Билбао бяха Оскар де Маркос. Асиер Вилялибре и Инаки Уилямс, а Антоан Гризман вкара и двете попадения за Барса.

Звездата на каталунците Лионел Меси започна като титуляр, след като пропусна полуфиналния двубой с Реал Сосиедад. Той обаче нямаше ден, а в края на двубоя бе изгонен с директен червен картон. Това бе първи червен картон за Меси като играч на Барселона след 753 мача във всички турнири.

В първите минути на срещата в Севиля, головите положения липсваха, а тимът на Атлетик Билбао направи впечатление с високата преса, която налагаше на съперника. В 26-ата минута баските имаха добра възможност за попадение, когато Марк-Андре тер Стеген спаси опасен удар на Андер Капа.

В 29-ата минута Барса имаше първия си шанс за гол, но в ключов момент Усман Дембеле не направи най-добрия пас за Антоан Гризман. Няколко минути по-късно Лионел Меси шутира неточно, отправяйки първия си удар в в мача.

В 40-ата минута Барселона организира чудесна атака. Меси демонстрира великолепен поглед върху играта и пусна диагонален пас към Жорди Алба, който мигновено центрира в наказателното поле и Антоан Гризман с прецизен удар се разписа за 1:0.

Радостта за Барселона обаче беше много кратка. Моментално Атлетик Билбао изравни резултата. Защитата на Барса проспа нападението на баските, като Инаки Уилямс пусна страхотен пас за Оскар де Маркос и последният от близка дистанция прати топката в мрежата за 1:1.

Играта през второто полувреме продължи да бъде равностойна. В 53-ата минута Антоан Гризман отправи опасен удар от фаул, но на вратаря на гостите Унай Симон не му се наложи да вади топката от мрежата.

В 57-ата минута Атлетик Билбао отбеляза второ попадение. Раул Гарсия се разписа с глава след центриране от пряк свободен удар, но голът бе отменен заради засада, след като ситуацията бе разгледана с VAR.

Двадесет минути по-късно Антоан Гризман даде аванс на каталунците, отбелязвайки втория си гол в мача. Французинът получи отлично подаване от фланга и от непосредствена близост вкара на празна врата за 2:1.

В 84-ата минута Барселона организира чудесна контра атака и можеше да реши всичко, но ударът на Френки де Йонг бе спасен от Унай Симон.

Атлетик Билбао шокира Барселона в 90-ата минута, когато резервата Асиер Вилялибре засече центриране от фаул за 2:2 и вкара мача в продължения.

В третата минута на първото продължение Икер Муниан комбинира с Инаки Уилямс, който с великолепен техничен удар по диагонала не остави шансове на Марк-Андре тер Стеген – 2:3.

В 105-ата минута Унай Нюняс пропусна отличен шанс за четвърто попадение за Билбао, след като не успя да засече от близка дистанция центриране на свой съотборник.

През второто продължение Барселона така и не успя да стигне до добри положения за гол, с което се прости с мечтата си да спечели трофея за 14-ти път.

В края на двубоя пък нервите на Лионел Меси не издържаха и капитанът на Барселона получи червен картон за удар без топка.