Aвстралийска приказка без край – Ноле с девета титла в Мелбърн
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Джокович заработи 2.15 милиона долара и си осигури лидерска позиция в световната ранглиста поне до 8 март

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович извоюва рекордна девета титла на Australian Open и общо 18-а в турнирите от Големия шлем след комфортна трисетова победа над Даниил Медведев – 7:5, 6:2, 6:2, във финала на надпреварата.

Успехът на Ноле е изкключителна стойност, тъй като в заключителния дуел той се разправи четвъртия поставен в схемата Медведев, който се намираше в невероятна серия от 20 поредни победи в Тура, включително и 12 поредни успеха срещу тенисисти от топ 10, като в този период бе записал победи над всички играчи от първата десетка освен Роджър Федерер.

Джокович започна уверено и проби в началото за преднина от 3:0, но след това руският тенисист намери играта си и изравни при 3:3. Двамата взимаха подаванията си до 6:5 в полза на сърбина, когато водачът в ранглистата направи решителен пробив и взе първия сет.

Медведев проби още на старта на втората част, но след това Джокович доминираше тотално на корта и взе шест от следващите седем гейма, за да се доближи на един сет от победата.

В третата част Ноле отново направи ранен пробив и след това не изпусна преднината си, затваряйки мача с нов пробив след час и 53 минути игра. Сърбинът завърши двубоя с 3 аса, общо 20 печеливши удара и 17 непредизвикани грешки, като той успя да вземе подаването на съперника си цели 7 пъти от 11 опита.

От своя страна Медведев записа 24 уинъра срещу 30 непредизвикани грешки и спечели едва 32 процента от точките си на втори сервис.

Джокович спечели титлата в Мелбърн за трети пореден път, като подобен пореден хеттрик той прави за втори път в кариерата си. Повече титли от един турнир от Големия шлем има вече само Рафаел Надал – 13 от “Ролан Гарос”.

С успеха си в Австралия 33-годишният белграчанин спечели 2,15 милиона долара, а като допълнение той си подсигури оставане на върха на ранглистата до 8 март, което означава, че ще подобри рекорда на Федерер за най-много седмици като номер 1 в света.

Медведев ще получи 1,18 милиона и 1200 точки и от утре ще се изкачи на рекордното в кариерата си трето място в световната ранглиста.