Българо-югославска мода в Първа лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашите клубове залагат на треньори, познаващи родната действителност и разбират манталитета на играчите 

Броят на чуждестранните играчи в Първа лига продължава да бъде осезаем, като сред дестинациите, от които пристигат легионерите все така се срещат и екзотични във футболно отношение страни.

Особено пъстри, разбира се, са националностите на подвизаващите се във водещите клубове. Легионерите в тях продължават да са мнозинство.

Доста по-различна е картината при треньорите. При тях българите са мнозинство – 10 от клубовете са предвождани от родни специалисти, а повечето от чужденците са добре запознати с нашия шампионат.

ЮГОСЛАВСКАТА ШКОЛА

Любопитна тенденция се забелязва и в друга посока – пет от шестте чуждестранни треньори са от бивша Югославия, като единствено италианецът Фулвио Пеа, който дърпа конците в новака Хебър (Пазарджик) не е от Балканите.

Българо-югославска мода в Първа лига 1

На наставник от чужбина залага 11-кратният шампион Лудогорец. Словенецът Анте Шимунджа до този момент се справи съвсем прилично със задачите си, като Орлите още в началото на новия сезон загатнаха, че трудно биха изпунали първата позиция и през новото първенство.

Тимът от Разград тръгна на скорост и в предварителните кръгове на Шампионската лига. Вече бе преодоляно първото препятсвтие – черногорският първенец Сутиеска, а Лудогорец е фаворит и в сблъсъка от втория кръг, в който съперник е шампионът на Ирландия Шамрок Роувърс.

Някога Шимунджа играеше като нападател, но онова, което направи впечатление в последните седмици е изчистената игра на отбора в дефанзивен план – Орлите не допуснаха нито едно попадение в 4-те си официални срещи на старта на сезона.

Вицешампионът ЦСКА София също възлага надежди на специалист отвъд западната ни граница. Миналия месец начело на тима застана легендата на Партизан Саша Илич.

Българо-югославска мода в Първа лига 2

Той обаче не разполага с толкова класни футболисти, а и по всичко личи, че ще му трябва време, за да привикне с някои особености на местното първенство. Колкото и близко да е то до сръбското. Големият въпрос, който витае на “Българска армия”, разбира се, е колко време ще получи Илич, за да разгърне вижданията си…

Бронзовият медалист Ботев (Пловдив) повери юздите на босненеца Азрудин Валентич, който преди приключението с Канарчетата беше работил като треньор само в Скандинавия.

В първия си сезон в Града под тепетата той се справи повече от задоволително, но опасенията на някои специалисти са, че Валентич бързо достигна зенита си и трудно би постигнал нещо повече с Канарчетата.

Представители на школата на Югославия са начело и на столичните Славия и Септември. И Златомир Загорчич и Славко Матич плуват в свои води у нас.

Заги дори притежава български паспорт и беше част от националния ни отбор при последното му участие на голямо първенство – Евро’2004. Матич пък е бивш играч на ЦСКА, а миналия сезон оглавяваше друг елитен тим – Арда (Кърджали).

Здрава българска връзка има дори наставникът на Хебър Фулвио Пеа. Преди вече доста години той беше асистент на именития Луиджи Симони в ЦСКА, като в няколко мача дори предвождаше Армейците.

Българо-югославска мода в Първа лига 3

Ясно е, че родните клубове вече предпочитат да залагат на чужденци, които познават местното първенство или поне са близки по манталитет.

ЗАПАЗЕНАТА БЪЛГАРСКА МАРКА

Треньорската професия у нас продължава да не се цени достатъчно, но поне е хубаво да се види, че броят на родните специалисти в Първа лига остава солиден.

Носителят на Купата на България Левски преживява ренесанс, а главният “виновник” за него безспорно е завърналият се на треньорския мостик Станимир Стоилов.

В Черно море Илиан Илиев продължава да върши чудесна работа, а Моряците и през този сезон са основен претендент за място в челната шестица, а така също и с добри шансове за продължителен рейд в турнира за Купата.

Българо-югославска мода в Първа лига 4

Амбицираният да запише най-силното представяне в историята си – ЦСКА 1948, също залага на утвърдено българско име в лицето на Любо Пенев, като освен това в неговия щаб са други популярни родни фигури и доказани специалисти.

Българското е предпочитано също в Локомотив (Пловдив), Берое, Ботев (Враца), Арда (Кърджали), Локомотив (София), Пирин и Спартак (Варна).

Интригуващо е, че начело на първите пет от споменатите тимове са бивши национални футболисти, а един от тях (Петър Хубчев) е предвождал националната формация и като треньор.

Александър Томаш, Росен Кирилов, Александър Тунчев и Станислав Генчев ще имат чудесна въможност да докажат още веднъж, че нашите наставници не отстъпват по умения на своите колеги от чужбина.

Големи надежди се отправят и към Красимир Петров (Пирин) и най-младият в гилдията – кормчията на новака Спартак (Варна) – Васил Петров.

Естествено, трудно е да се отрече, че единствените цели, които ще гонят и в Благоевград и Соколите, е запазване на елитния статут.

Едно е сигурно – стартиралият сезон 2022/2023 година се очертава да бъде изключително оспорван – както за място в Топ 6, така и в битката на долните етажи.

Коефициенти за всички мачове, както и куп други любопитни залози, могат да бъдат открити сред разнообразните оферти на Winbet.

И през този сезон букмейкърът се е погрижил да предложи изобилие от предложения, включващи ставки за краен изход, първо полувреме, брой голове, брой корнери, голмайстори и още много други.

ПЪРВА ЛИГА:

Клубове с чужди треньори:

Лудогорец – Анте Шимунджа (Словения)

ЦСКА София – Саша Илич (Сърбия)

Ботев (Пловдив) – Азрудин Валентич (Босна и Херцеговина)

Славия – Златомир Загорчич (Сърбия/България)

Септември (София) – Славко Матич (Сърбия)

Хебър (Пазарджик) Фулвио Пеа (Италия)

Клубове с български треньори: 

Левски – Станимир Стоилов

ЦСКА 1948 – Любо Пенев

Черно море – Илиан Илиев

Локомотив (Пловдив) – Александър Томаш

Берое – Петър Хубчев

Локомотив (София) – Станислав Генчев

Ботев (Враца) – Росен Кирилов

Арда (Кърджали) – Александър Тунчев

Пирин – Красимир Петров

Спартак (Варна) – Васил Петров

Българо-югославска мода в Първа лига 5

Най-младият наставник в елита през сезон 2022/2023 година ще бъде предвождащият Спартак (Варна) Васил Петров, който е роден през 1986 година. “Ветеран” пък е старши-треньорът на Берое Петър Хубчев, който през февруари ще навърши 59.

Васил Петров (Спартак Вн) – роден на 5 юли 1986 г.

Александър Тунчев (Арда Кърджали) – 10 юли 1981 г.

Красимир Петров (Пирин) – 8 юли 1981 г.

Станислав Генчев (Локомотив Сф) – 20 март 1981 г.

Александър Томаш – 2 септември 1978 г.

Саша Илич (ЦСКА София) – 30 декември 1977 г.

Славко Матич (Септември) – 2 юли 1976 г.

Росен Кирилов (Ботев Враца) – 4 януари 1973 г.

Анте Шимунджа (Лудогорец) – 28 септември 1971 г.

Златомир Загорчич (Славия) – 15 юни 1971 г.

Азрудин Валентич (Ботев Пловдив) – 21 юли 1970 г.

Илиан Илиев (Черно море) – 2 юли 1968 г.

Станимир Стоилов (Левски) – 13 февруари 1967 г.

Фулвио Пеа (Хебър) – 10 февруари 1967 г.

Любо Пенев (ЦСКА 1948) – 31 август 1966 г.

Петър Хубчев (Берое) – 26 февруари 1964 г.

Снимки: start-photo.bg