Боян Радев на 79
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Той е епоха на световната борба!" каза за него бившият вицепрезидент на UWW Цено Ценов

Днес двукратният олимпийски шампион в класическия стил и носител на най-високото отличие на международната федерация по борба (ФИЛА) – „Златна огърлица“ – Боян Радев навършва 79 години.

Боян Радев на 79 1

Роден на 25 февруари 1942 година в Мошино (днес Перник), той стъпва на олимпийския връх на Игрите в Токио през 1964 година и Мексико четири години по-късно.

Радев е един от най-успешните български борци за всички времена. През 1966 година той печели световната титла в Толедо, а освен това е двукратен вицешампион от шампионатите на планетата през 1962 в Толедо и 1967 година в Ню Делхи.

Обявяван е три пъти за Спортист на годината в България – през 1964, 1967 и 1968 година.

Радев е заслужил майстор на спорта, а освен това е приет в Залата на славата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Оклахома (САЩ).

На церемония, организирана от БОК през 2018 година именитият борец бе награден от световната борба (UWW) за втората си олимпийска титла от Мексико 68.

„Боян Радев откри нов е етап от развитието на класическия стил, той е епоха на световната борба!“ заяви тогава покойният Цено Ценов, вицепрезидент на UWW.