Божидар Андреев излиза за честта на българските щанги и… медал
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Състезателят на сливенския клуб "Хр. Бъчваров" излиза на подиума в Токио утре в 13.50 часа

Утре на подиума на олимпийския турнир по вдигане на тежести в Токио се качва първият български представител в един от най-успешните ни спортове – Божидар Андреев.

Божидар Андреев излиза за честта на българските щанги и... медал 1

Родните щанги могат да се похвалят с няколко дузини медали от Олимпиади, като 12 от тях – златни. Последното отличие за страната ни спечели Милка Манева, която се окичи със сребро на Игрите в Лондон през 2012 година.

Особено впечатляващо е представянето на българските тежкоатлети от Игрите в Мюнхен през 1972 година насам. В Германия трима родни състезатели стъпват на върха на почетната стълбичка – Нораир Нурикян (в категория до 60 килограма), Йордан Биков (до 75 кг) и Андон Николов (до 90 кг).

Следват впечатляващи представяния през 1976 година в Монреал (олимпийски шампиони там стават Нурикян (до 56 кг) и Йордан Митков (до 75 кг); през 1980-а в Москва (със злато се окичват Янко Русев – до 67.5 кг, и Асен Златев – до 75 кг) и през 1988-а в Сеул (титли печелят Севдалин Маринов – до 52 кг, и Борислав Гидиков – до 75 кг).

Божидар Андреев излиза за честта на българските щанги и... медал 2

Четири години по-късно – през 1992-а в Барселона олимпийското злато заблестява върху гърдите на селекционера на националния отбор по вдигане на тежести – Иван Иванов. Той печели титлата при най-леките – в категория до 52 килограма.

В Сидни през 2000 година шампион е Гълъбин Боевски (до 69 кг), а последната титла за България печели покойният Милен Добрев, който прегази конкуренцията при 94-килограмовите на Игрите в Атина през 2004 година.

Европейският шампион от Батуми – 2019 Андреев, който се състезава за сливенския клуб “Хр. Бъчваров” ще участва в категория до 73 килограма, като надпреварата започва в 13.50 часа (българско време).

През пролетта възпитаникът на треньора Пламен Братойчев остана четвърти на континенталния шампионат в Москва, но не крие амбиците си за силно представяне в японската столица.

Опитите на Андреев се очакват с особен интерес, тъй като те ще ознаменуват завръщането на българските щанги на олимпийския подиум. На Игрите в Рио през 2016-а странати ни нямаше представители.

Божидар Андреев излиза за честта на българските щанги и... медал 3

Идния вторник – 3 август, на подиума в Токио ще се качи и другият български представител – Христо Христов. Световният шампион за младежи от Ташкент ще участва в категория до 109 килограма.

В българския лагер цари оптимизъм, като очакванията си за поставянето на края на сушата без отличия, започнала преди девет години.

Националният селекционер Иван Иванов е убеден, че при пет сполучливи опита и двамата ни тежкоатлети имат реални шансове за медал.

Самият Андреев също не крие, че мисли за отличие.

“Отивам да се боря за медал, а пък ако може да е и с по-благороден метал, още по-добър,” заяви роденият през 1997 година в Тополчане Божидар.

Повод за оптимизъм донесе и великолепното представяне на тежкоатлетите ни на европейския шампионат в Москва тази година. Там тимът на Иванов се нареди на първа позиция в класирането по нации с 685 точки, оставяйки далеч назад Армения – с 620 точки, и Грузия – с 612.

Статистиците побързаха да отбележат, че това е най-доброто класиране на България на такъв форум от 17 години.

“Това е доказателство, че сме на прав път,” заяви тогава шампионът от Барселона.