Човешката история на Маркиньос – бижуто в селекцията на Ботев
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Преди малко повече от година интерес към играча са имали Челси, Манчестър Юнайтед и Байер Леверкузен

На 6 ноември 2019 година офанзивният халф на Атлетико (Минейро) Жозе Маркуш Коща Мартинс, или просто Маркиньос, реализира първия си гол за клуба – срещу Гояс.

Далеч преди това обаче роденият преди 21 години в Кажари, щата Мараняо (Бразилия) се сблъсква с трудности, неприсъщи за повечето европейски футболисти.

Човешката история на Маркиньос - бижуто в селекцията на Ботев 1

Детството на Маркиньос – новото попълнение на Ботев (Пловдив), не е от най-леките. Семейството му едва връзва двата края и момчето е принудено да работи като зидар и пазач на паркинг.

Талантливият футболист обаче не се срамува. Дори напротив – смята, че това му е помогнало да се развие като личност, както и да пробие в света на най-популярната игра.

“Работих от най-ранна възраст заедно с баща си,” разкрива Маркиньос. “Бях зидар и пазач на паркинг. Моята история е малко тъжна, защото имах много трудности в живота. Развих се бързо като човек, надявам се да го направя и като футболист.“

Именно през 2019 година животът на Маркиньос тръгва по друг път. Той успява да се утвърди в Атлетико (Минейро), а емисарите на богатите клубове от Стария континент веднага го набелязват.

През декември по-миналата година пратеници на лондонския Челси са в Бразилия, за да го наблюдават на живо. Агентът на играча пък разкрива, че той е бил следен също от Манчестър Юнайтед и Леверкузен.

„Щастлив съм да разбера, че други клубове се интересуват от мен,” коментира тогава самият Маркиньос. “Радвам се да знам, че имам стойност. Челси, Юнайтед и Леверкузен следят изявите ми.“

Маркиньос определя като най-щастливия момент в живота си гола за Атлетико срещу Гояс. Неговото празненство с танц до тъчлинията е съпроводено и от плач.

„Когато вкарах попадението, си спомних за всичко, през което трябваше да премина, за да достигна този момент на слава“, разказва той.

С назначаването на Хорхе Сампаоли на кормилото на Атлетико статута на Маркиньос се променя, като през този сезон той записва 11 мача в бразилската Серия „А“, но предимно като резерва и престоява на терена общо 431 минути. Последният му двубой бе на 22 ноември при равенството 2:2 със Сеара, когато се появи от пейката в края на срещата.

Оттогава насам се търсеше отбор на Маркиньос, в който той да отиде под наем. Преди няколко седмици в Бразилия дори обявиха, че той се е разбрал с Аустрия (Виена), но в крайна сметка 21-годишният халф акостира в… Коматево.

Атлетико, разбира се, не е затворена страница за него. Точно преди да го преотстъпи, клубът удължи договора му до края на декември 2024 година, с което подсказа, че все още таи надежди той да разгърне потенциала си.

Феновете на Ботев пък тръпнат в очакване да видят какво умее момчето, преминало през житейските трудности…