Десподов стана “Футболист на годината”, вижте останалите победители
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Капитанът на националния отбор изпревари Илия Груев и Ивайло Чочев, които останаха втори и трети.

Голямата звезда в редиците на Лудогорец и националния отбор на България – Кирил Десподов, съвсем логично стана “Футболист на годината” за изминалата 2022-ра.

По този начин фланговият нападател дублира успеха си от миналата година и триумфира с ценното индивидуално отличие за общо трети път.

Десподов успя да се изравни с Ивелин Попов и Христо Бонев, които са с по три отличия от “Футболист №1 на България”.

Десподов стана "Футболист на годината", вижте останалите победители 1

Наградата за “най-проспериращ млад футболист” спечели талантът Никола Илиев, който е част от италианския гранд Интер. Нападателят грабна отличието с 28 гласа, Марин Петков от Левски остана на втората позиция с 14 гласа, а след него се наредиха Християн Петров от ЦСКА, Пламен Андреев от Левски и Илия Груев от Вердер Бремен с по 12 гласа.

При жените “номер 1” стана Симона Петкова, която наскоро смени тима в Швейцария и парафира с Аарау, а зад нея останаха Евдокия Попадинова с 20 гласа и Десислава Добюи с 10 гласа.

Бърнард Текпетей от Лудогорец бе посочен за “най-добър чужденец”. Ганайският флангови нападател събра 30 гласа и се пребори с конкуренцията на бившия си съотборник Каули Оливейра, който имаше 28 гласа.

Десподов стана "Футболист на годината", вижте останалите победители 2

За “най-красив гол” бе определено попадението на Брадли де Ноойер от състава на ЦСКА в мача срещу ЦСКА 1948. Срещата между двата тима се състоя на 29-ти август и завърши с успех за тима от стадион “Българска армия” с 2:1.

Младите Даниел Наумов от ЦСКА 1948 и Светослав Вуцов от Славия получиха наградата за “Най-добър вратар” за 2022-ра година. Те събраха по 26 точки и за първи път отличието бе връчено на двама души.

Наградата за „Най-добър защитник“ за 2022-ра година отиде при звездата на Лудогорец Антон Недялков. Родният национал национал събра 32 гласа, а зад себе си остави Ноа Сонко-Сундберг от Левски и Юрген Матей от ЦСКА.

Десподов стана "Футболист на годината", вижте останалите победители 3

“Най-добър полузащитник” в българското първенство стана Ивайло Чочев от ЦСКА 1948, който изпревари Филип Кръстев от Левски и Каули Оливейра от Лудогорец. Бившият футболист на Палермо спечели отличието със 73 гласа.

Наградата за „Най-добър нападател“ отиде при Кирил Десподов от Лудогорец. Той събра 58 гласа, а след него в класацията останаха неговите съотборници Бърнард Текпей и Матиас Тисера.

За поредна година бе връчена и специалната награда на Българската асоциация на спортните журналисти “Лъвско сърце – Трифон Иванов”. В неин носител се превърна Тодор Неделев, който се завърна на терена след тежък инцидент по време на пътуването на националния отбор на България в Грузия.

Наставникът на Левски Станимир Стоилов стана “Най-добър треньор” на България за 2022-ра година. Втори остана Ивайло Петев, а на третата позиция се нареди Илиан Илиев.

Снимки: startphoto.bg