Добри новини за световната борба
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Президентът на United World Wrestling остава в ръководството на ключова международна асоциация

Президентът на световната федерация по борба (United World Wrestling) Ненад Лалович ще бъде преизбран в Съвета на Асоциация на летните олимпийски международни федерации (ASOIF).

Това ще се случи по време на виртуалното заседание на Генералната асамблея на ASOIF на 8 юни.

Силното международно представителство на борбата е от особено значение във време, в което се чуват гласове дори за изваждането на легендарния спорт от олимпийското движение.

През 2013 година иконата в българската борба – Валентин Йорданов, дори обяви, че връща олимпийския си медал от Игрите в Атланта през 1996 година в знак на протест на предложението на Изпълкома на МОК, спортът да бъде извадена от програмата на Олимпиадата в Токио.

В следващите години атаките към борбата позатихнаха, но преизбирането на Лалович със сигурност е положителен знак.

Сърбинът Лалович стана член на Съвета на базираната в Лозана (Швейцария) ASOIF през 2018 година след оставката на президента на световната боксова асоциация Чинг-Куо Ву.

ASOIF e сформирана на 30 май 1983 година, за да координира и защитава общите интереси на своите членове, както и да “осигури тясно сътрудничество между своите членове и членове на олимпийското движение и други организации“.

В началото на месеца Лалович беше в София по време на олимпийската квалификация в “Арена Армеец”. Той дори бе специален гост на Общото събрание на Българския олимпийски комитет, на който световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова беше преизбрана за председател