Две години без големия български щангист Минчо Пашов
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Незабравими остават титаничните му битки с Янко Русев

На днешната дата – 15 ноември, през 2019 година, българските щанги загубиха един от най-силните си състезатели от 80-те години на миналия век – Минчо Пашов.

Завинаги в историята остават титаничните му битки с Янко Русев в категориите до 67.5 и до 75 килограма на най-големите състезания по вдигане на тежести.

Внезапно почина шампионът по вдигане на тежести Минчо Пашов - 24chasa.bg

След серия от силни представяния при юношите Пашов е хвърлен в боя с големите тежкоатлети, още когато е 18-годишен.

През 1980 година извоюва бронзов медал в категория до 67.5 килограма на Олимпийските игри в зрелищен спор с Русев и представителя на ГДР Йоахим Кунц.

Пашов е трикратен световен вицешампион (в Лил през 1981 г,. в Любляна – през 1982-а и в Сьодертале – през 1985-а). През 1980 година пък печели бронз на шампионата на планетата в Москва.

Паметно ще остане съперничеството му с Русев по време на първенството в Любляна, когато двамата си оспорват титлата и в шеметна надпревара поставят четири световни рекорда (виж видеото отдолу).

Memorial plaque to Mincho Pashov.jpg

Отиде си от този свят на 58-годишна възраст. На 6 ноември във връзка с 60-тата годишнина от рождението му жителите на село Шишманци, община Раковски, издигат паметна плочка на площада в родното му място.