Еуфория в Лом – след 27 години отново с отбор във втория ешелон
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ломчани все още нямат загуба през сезона

Левски (Лом), който следващия месец ще отбележи 100 години от основаването си, надделя над Севлиево с 1:0 в среща от 31-ия кръг на Северозападната Трета лига и три кръга преди края спечели промоция за втория футболен ешелон.

В 41-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа, а гостите останаха в намален състав заради показан втори жълт и респективно червен картон на капитана им Атанас Фиданин след бурни протести срещу отсъждането на съдията.

Звездата на Левски Мариян Огнянов застана зад топката, но пропусна. Бившият нападател на Левски, Ботев (Пловдив) и ЦСКА 1948 все пак се реваншира и в 72-ата минута осигури успеха над храбро отбранявалия се тим на Севлиево след прецизно изпълнен пряк свободен удар.

Ломчани се завръщат в професионалния футбол за първи път след сезон 1993/1994 година, когато заради финансови проблеми преустановяват участието си след края на есенния дял.

Трябва да се отбележи, че през онзи сезон Левски, в чиито редици са играчи с опит в елита като Генади Симеонов, Ибрям Даил и Пламен Хаджийски, е сред най-силните тимове във второто ниво и заема четвърта позиция с равен точков актив с третия в класирането Светкавица (Търговище).

През лятото ломчани ще започнат своя 11-и сезон във Втора лига, наследник на “Б” група. Балансът на отбора е 322 мача, 108 победи, 63 равенства и 151 загуби при голова разлика – 392:526.

Любопитно е, че Лом е един от първите български градове, в които се играе футбол. Това се случва още през 1894 година, когато швейцарецът Луи Айер, учител в местната гимназия, показва правилата и дава първи наставления на местните младежи.

През 1903 година учениците от гимназията създават и първия футболен отбор в града – “Найден Геров”.

През 1928 година пък ломчани, които тогава се наричат “Мария Луиза” стават първенци на Бдинска област и са един от петте отбора, класирали се за участие в Държавното първенство.

През годините представителният тим на Лом е играл три приятелски срещи с националния отбор, а през 1956 година се изправя срещу сборна формация на Китайската народоосвободителна армия.