ФИФА обяви: По четири мача на ден в жегата в Катар
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Световната футболна федерация ФИФА обяви, че по време на груповата фаза на Световното първенство в Катар през 2022 година ще се играят по четири мача на ден.

Бяха оповестени и детайли, свързани със стадионите, на които ще се провеждат срещите.

Домакинът Катар ще открие надпреварата на стадион 60-хилядния “Ал Байт” в град Ел Хаур на 21 ноември от 13:00 часа местно време (12:00 часа българско време).

Финалът на турнира пък ще се състои на 18-и декември на стадион “Лусаил”, който е с капацитет за 80 000 зрители и ще започне в 17:00 часа българско време. Дуелът за третото място ще се проведе на стадион “Халифа” в Доха.

Груповата фаза на Мондиала ще продължи 12 дни, а мачовете ще се играят на осем стадиона, които се намират в столицата на емирството Доха или недалеч от нея, обявиха от ФИФА.

Двубоите в груповата фаза ще приключат до 2 декември, осминафиналите трябва да се проведат между 3 и 6 декември, а 1/4-финалите пък ще се играят на 9 и 10 декември.

Полуфиналните сблъсъци ще се състоят на 13 и 14 декември.

“Компактният характер на турнира – без въздушни пътувания при придвижването от стадион до стадион, ще позволи на организаторите за първи път да оптимизират специфичните изисквания за мачове в полза и комфорт на феновете, отборите и медиите”, коментираха от ФИФА.

Световно първенство в Катар продължава да предизвиква сериозно недоволство заради серия скандали, свързани с корупционни практики, нарушаване на правата на работниците, експлоатация на мигранти без договори.

От своя страна правителството в Доха многократно вече ояви, че правата и условията за работниците са се подобрили след въвеждането на реформи, като например, забраняващи системата на Кафала, която обвързва работник с техния работодател почти на робски начала.

Този Мондиал ще бъде последният с 32 страни-участнички, преди следващото да бъде с 48 нации през 2026-а година, а домакини са САЩ, Мексико и Канада със съвместна кандидатура.