google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Световната футболна федерация ФИФА, която години наред беше разтърсвана от крупни скандали и разкрития за финансови машинация, обяви победа над един от големите бичове на съвременното общество – корупцията.

Признанието дойде не от друг, а от президентът на организацията Джани Инфантино, който обаче също е разследван в Швейцария заради предполагаеми тайни срещи с ръководителя на федералната прокуратура Михаел Лаубер.

Това не попречи на швейцареца уверено да обяви, че ФИФА се е прочистила от “отровната корупция”. Инфантино говори чрез видеоконференция пред представители на 211 федерации членове по време на 70-ия конгрес на централата.

“Никога повече няма да имаме корупция във футбола. Изключихме я и няма да ѝ позволим да се върне”, заяви той.

Преди време от прокуратурата намериха индикации за криминални проявления, свързани със срещи между двамата. Специално назначеният прокурор Щефан Келер разследва възможни незаконни действия от страна на Лаубер и президента на ФИФА.

Неотдавна Лаубер подаде оставка, след като съдът обяви, че докато от офиса му са разследвали корупционни схеми във ФИФА, магистратът е правил опити да скрие, че се е срещал с Инфантино и е лъгал началниците си.

По време на изказването си Инфантино посочи, че според него е възстановена почтеността на международната федерация след сътресенията, довели до смяната на дългогодишния президент Сеп Блатер преди пет години.

По думите му ФИФА е станала жертва на корумпирани служители.

“Не го казвам аз, казват го съдилищата по целия свят. ФИФА все още страда от това,” заяви Инфантино. “През 2015-а година ФИФА беше отровена, беше обявена за мъртва.”

Силният човек в управителното тяло изтъкна, че благодарение на направените промени ФИФА е успяла да отпусне чрез грантове и заеми 1.5 млрд. долара на федерациите, за да се справят с последствията от пандемията.

“Имаме парите да помогнем, защото в новата ФИФА парите не изчезват. Ще знаем точно къде (парите) отиват и защо отиват там. Ще бъде напълно прозрачно”.