ФИФА взе половинчато решение за Русия и Световното
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Ще продължим да търсим приемливо за всички решение", пишат от централата

Полша, Швеция, Чехия и вече и Англия обявиха твърдо позицията си, че няма да играят мачове с Русия, докато не бъде спряна войната с Украйна. „Сборная“ трябва да срещне Полша в първи плейоф за класиране на Мондиала в Катар, а при победа се изправя срещу спечелелия от двойката Швеция – Чехия.

Футболните федерации на държавите обаче се противопоставят на провеждането на мачове с руския национален тим, докато войната с Украйна продължава.

Ето и какви са решенията в крайна сметка на ФИФА по казуса:

  •  На територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен.
  • Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името “Футболен съюз на Русия”, а не “Русия”.
  • Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболния съюз на Русия. Междувременно ФИФА ще продължи своя диалог с МОК, УЕФА и другите спортни организации, за да прецени дали са нужни допълнителни мерки или санкции, включително и евентуално изключване от турнири. Тази мярка може да бъде наложена в бъдеще, ако ситуацията не се промени бързо.

“С оглед на предстоящите квалификации за Световното първенство, ФИФА взе под внимание позициите, изразени от полската, чешката и шведската федерация и в момента водим диалог с тях. Ще продължим да търсим приемливо за всички решение. Нашите мисли остават с всички, засегнати от тази шокираща и притеснителна ситуация”, съобщават от Международната футболна федерация.

Моментално последва остър отговор от Полската футболна федерация в Twitter на решението на ФИФА. “Решението на ФИФА е напълно неприемливо за нас. В сиуацията на война в Украйна, не искаме да си играем игрички. Нашата позиция остава непроменена. Полският национален отбор няма да излезе в плейофа срещу Русия, независимо под какво име ще се състезава този отбор”.

По този начин ФИФА е поставена в доста деликатна ситуация – ако откаже да извади Русия от Световното първенство, а в същото време реши да накаже Полша, Чехия и Швеция за техния бойкот. Това може още повече да увеличи негативизма към футболната централа, която и в момента не се ползва с особено добра репутация.

Снимка: Reuters