Финалистите на Евро 2020: Русия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Сборная" ще опита поне да повтори успеха от Мондиал 2018, когато игра на четвъртфиналите

Националният отбор на Русия е в Група “В” на Евро 2020 заедно с Белгия, Дания и Финландия. “Сборная” игра на четвъртфиналите на последния Мондиал, на който руснаците бяха домакини. Очакванията към тима на Евро 2020 са да няма проблеми в преминаването на груповата фаза.

История

Финалистите на Евро 2020: Русия 1

Футболен съюз на Руската империя е основан през 1912 година. През 1934 се приема името Футболен съюз на СССР, който от 1946-а е член на ФИФА, а през 1954 година е приет и в УЕФА.

Новата история на Руския футболен съюз е поставена на 8 февруари 1992 година в Москва.

На Световното първенство в Англия през 1966 година „сборная“ финишира на 4-ото място.

Върховото постижение на Русия (тогава СССР) е спечелването на първото Европейско първенство по футбол през 1960 година във Франция. Тогава на финала отборът на Съветския съюз печели с 2:1 след продължения срещу Югославия. Четири години по-късно руснаците отново играят финал, но този път губят с 1:2 от домакина Испания.

На финала в Белгия през 1972 година руснаците взимат сребърните медали, след като отстъпват с 1:2 от Западна Германия. Ново сребро „сборная“ печели през 1988 година, когато пада с 0:2 от Нидерландия.

Прякор

Руският национален отбор е популярен с името „сборная“, което в превод означава „национален отбор“.

Финалистите на Евро 2020: Русия 2

Пътят към Евро 2020

Русия завърши на второто място в своята група, като от 10 мача спечели 8 от тях. Единствените загуби за „сборная“ бяха от отбора на Белгия, който финишира на първото място с пълен актив. Сега Русия ще трябва отново да премери сили с Белгия, тъй като са заедно в Група “В”.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Русия 3

Треньор на руския национален отбор е Станислав Черчесов. 57-годишният специалист започва през 2004 своята треньорска кариера в отбора на Вакер Инсбрук. През 2016 година Черчесов става селекционер на „сборная“, като две години по-късно отборът стига до четвъртфиналите на Мондиал 2018, който се провежда в Русия.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Русия 4

Звездата в отбора на Русия е Артьом Дзюба. Нападателят на Зенит има 52 мача с националната фланелка, като в головата му сметка фигурират 32 попадения. „Сборная“ изигра вече три мача от квалификациите за Мондиал 2022, в които Дзюба отбеляза три гола. Две от попаденията бяха при победата с 2:1 над Словения. Очакванията към 32-годишния капитан на Русия за предстоящото европейско първенство са отново да бъде основна фигура в тима на Станислав Черчесов.

Състав

Вратари: Юрий Дюпин (Рубин), Андрей Луньов (Зенит), Матвей Сафонов (Краснодар), Антон Шунин (Динамо Москва)

Защитници: Георгий Джикия (Спартак Москва), Игор Дивеев, Марио Фернандес (двамата от ЦСКА Москва), Роман Евгениев (Динамо), Юрий Жирков, Вячеслав Караваев (двамата от Зенит), Фьодор Кудряшов (Анталияспор), Илия Самошников (Рубин), Андрей Семьонов (Ахмат)

Полузащитници: Дмитрий Баринов, Рифат Жемалетдинов, Максим Мухин (тримата от Локомотив Москва), Александър Головин (Монако), Арсен Захарян, Даниил Фомин (двамата от Динамо), Роман Зобнин (Спартак), Алексей Йонов (Краснодар), Далер Кузяев, Андрей Мостовой, Магомед Оздоев (тримата от Зенит), Денис Макаров (Рубин), Алексей Миранчук (Аталанта), Денис Черишев (Валенсия)

Нападатели: Артьом Дзюба (Зенит), Антон Заболотний (Сочи), Александър Соболев (Спартак)

Думата на букмейкърите

Bwin коефициентите за Европейското първенство по футбол са съответно 1.40 за Русия да се класира за фазата на преките елиминации и 4.00 за прогнозата Белгия да завърши на първото място в своята група, а втори да е тимът на Русия.

„Сборная“ е сред аутсайдерите, като Bet365 Спорт дава коефициент 67.00 за спечелване на турнира от Русия.

Програма

12 юни Русия – Белгия 22:00 часа ст. „Санкт Петербург“ (Санкт Петербург)

16 юни Русия – Финландия 16:00 часа ст. „Санкт Петербург“ (Санкт Петербург)

21 юни Русия – Дания 22:00 часа ст. „Паркен“ (Копенхаген)