Финансовата революция на Барселона – как се случва?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ето как "каталунците" похарчиха 65 милиона евро за Феран Торес половин година след като обявиха, че са на прага на банкрут

През януарския трансферен прозорец Барселона сключи сериозна сделка с Манчестър Сити за крилото Феран Торес. Испанецът дойде на “Камп Ноу” срещу 55 милиона евро плюс допълнителни 10 милиона под формата на бонуси. Имайки предвид, че финансовите трудности на отбора са добре документирани, тази сделка остави много фенове да почесват главите си как въобще стана възможна.

През лятото, когато Жоан Лапорта обяви пред медиите причините за това Лионел Меси да не може да остане в клуба, той заяви, че “каталунците” са на прага на банкрут и финансовото положение е много тежко.

Само шест месеца по-късно той заяви в интервю: “Все още сме играчи на пазара. Всички по-добре да се подготвят, защото се завърнахме и имаме желание да правим добри неща. Възвърнахме си статута – възкресението на Барселона вече е факт.”. Това изглеждаше доста оптимистично изказване.
Финансовата революция на Барселона - как се случва? 1
През сезон 2020/21 Барселона публикува шокиращ финансов доклад, който показа, че загубите им за сезона са 555 милиона евро (преди данъците), което не само е най-лошият отчет в Испания, но също така и в цяла Европа. Всъщност, това бяха най-сериозните загуби, публикувани от футболен клуб в историята. За сравнение в същия период Реал Мадрид излезе с 1 милион евро печалба.

Целият дълг на Барселона, включвайки баков изаеми, чакащи трансферни плащания, заплати, задължения към данъчни институции, трейд кредитори и други) се е утроил в последните пет години и в момента е 1.2 милиарда евро. Това е вторият най-висок в Европа след този на Тотнъм, който обаче построи нов супермодерен стадион и голямата част от дълга е за него.

Дългът на Барселона бе използван за закупуване на футболисти, като за три години до 2020г. са похарчени почти 1 милиард евро за играчи. С точност – 960 милиона евро, което нареди “каталунците” първи в Европа по харчове, а Ювентус бе втори, но с разлика от 159 милиона евро по-малко. Челси и Манчестър Юнайтед за сравнение бяха с по 758 и 678 милиона евро.

Сега въпросът е следният – има ли Барселона реално пари, за да плати за Феран Торес? Отговорът със сигурност е “Да”, макар финансите да идват отново от заеми и то от два източника. Парите идват от заем от Goldman Sachs. Добрата новина е, че този заем е разсрочен за 10 години и е в размер на 595 милиона евро. Преди рефинансирането, основният проблем беше изплащането на предишните заеми, тъй като бяха краткосрочни и в един момент 731 милиона евро трябваше да бъдат изплатени за 12 месеца.
Финансовата революция на Барселона - как се случва? 2
Лихвите за Барселона обаче се покачват с разсрочването на кредита им. От 1 милион евро на година през 2018г. до 41 милиона през тази. Само през изминалите 12 месеца “каталунците” са платили 26 милиона евро в лихви. Това е най-високата стойност в Европа, а в същото време тези цифри трябва да спадат, спрямо изискванията на Финансовия феърплей.

Другият начин, по който Барселона използва кредити е с разсрочване на трансферни плащания. Според информациите, най-честата практика на “Камп Ноу” е да плащат за футболист на четири вноски.

Другият по-съществен проблем при привличането на Торес беше таванът на заплати в Ла Лига. Всеки сезон от испанската лига калкулират колко може да бъде максималният харч на всеки клуб за заплати на футболисти, треньори, юноши, служители на базата и т.н. Ако някой отбор привиши тавана си на заплати, може да използва само 25% от публикувания си бюджет (или приходи от трансфери) за привличане на нови футболисти. Президентът на Ла Лига обясни това преди няколко месеца: “Ако например Барселона продаде футболист за 100 милиона евро, може да похарчат само 25. Ако искат да привлекат футболист, който им коства 25 милиона евро на сезон като заплата, те трябва имат приход от поне 100 милиона евро от трансфери или намаление на заплати.”.

Разходите за заплати в Барса намаля драстично с 573 милиона евро – от 671 милиона само две години по-рано до 98 милиона през сезон 2021/22.Това ги нарежда на седмо място в Испания, на километри зад Реал Мадрид с 739 милиона и дори зад отбори като Виляреал, Реал Сосиедад и Атлетик Билбао.
Финансовата революция на Барселона - как се случва? 3
Спортният директор на Барселона Матеу Алемани потвърди: “Фактите са такива, че когато подписахме с Феран, знаехме, че нямаме никаква възможност да се вмъкнем в лимита на заплати. Направихме изключение за Феран, защото си струваше. Приехме това и работехме по няколко варианта.”. Впоследствие стана ясно, че решението е намаление на заплатата на Самюел Умтити.

Това обсянява и напускането на Лионел Меси като свободен агент през лятото, пращането на Антоан Гризман в Атлетико Мадрид и отдаването под наем на Миралем Пянич в Бешикташ. Само тези три трнасфера смъкнаха разходите за заплати с 30%. Заедно с това ветерани като Жерар Пике, Серхио Бускетс и Жорди Алба приеха да намалят драстично заплатите си, а Дани Алвеш се завърна в клуба срещу абсолютния допустим минимум на Ла Лига за годишна заплата – 155 хиляди евро.
Финансовата революция на Барселона - как се случва? 4
Фелипе Коутиньо беше пратен под наем в Астън Вила през този трансферен прозорец, които ще плащат цялата му заплата (след като той се съгласи да намали възнаграждението си с 35%). След като Серхио Агуеро се оттегли от футбола по здравословни причини, Барселона може да използва тези спестявания от заплати. Още един ход, с който да ограничат харчовете беше оставянето на Юсуф Демир извън групата, тъй като ако той продължаваше да записва минути с екипа на Барса, се активираше автоматична клауза за откупуването му на стойност 10 милиона евро.

“Каталунците” използват и друг подход да намалят разходите в кратък период от време, а именно – контракти за по-дълъг период от време. Това направи Умтити, който подписа до 2026 година, а ситуацията е същата и с Усман Дембеле. За това потвърди и Шави наскоро: “Ако Дембеле поднови договора си, ще можем да си позволим 1-2 трансфера. Това ще стане ако си намали заплатата или просто се съгласи тя да бъде изплащана за по-дълъг период от време”.


Такива продължавания на договори помагат и за намаляването на амортизацията на футболистите. Тази на Умтити беше свалена от 3 милиона евро на година до вече само 1 милион. Това е много важна точка, защото тези изчисления влизат в калкулацията на Ла Лига за тавана на заплати.

Барселона вече има няколко футболисти под наем с опции за закупуване – Гризман за 40 милиона евро (което е задължително, но до 2023 година), Коутиньо за 40 милиона, Тринкао за 30 милиона. Последните две сделки са под въпрос, но определено ще помогнат на бюджета. В същото време списъкът с хора, които най-вероятно ще си тръгнат още това лято е дълъг – Умтити, Дембеле, Сержи Роберто, Нето, Сержио Дест, Мартин Брайтуайт, Клемен Ленгле, Рики Пуч. А ако искат да спестят големи пари, трябва да се помисли и за трансфер на Франки Де Йонг.