google новини лого Последвай ни
Добави коментар
България подписа споразумение за сътрудничество с лудата по борбата страна

Две от водещите световни сили в борбата – България и Иран, подписаха в Техеран споразумение за сътрудничество в най-древния спорт, съобщава родната федерация по борба.

Ганчев и Назарян предизвикаха фурор в Иран 1

В изключително ползотворния за двете страни контракт са заложени ежегодни лагери на разменни начала с по двамата най-силни към момента състезатели във всяка категория на класическия и свободния стил. Договорено е също участието на най-добрите борци на двете страни на турнирите „Тахти къп“ и „Дан Колов – Никола Петров“.

Договорът бе парафиран в иранската столица от члена на Управителния съвет на Българската федерация по борба Гриша Ганчев и президента на Иранската централа Алиреза Дабир, който е олимпийски шампион от Сидни’2000.

Ганчев и Назарян предизвикаха фурор в Иран 2

На подписването на споразумението присъства и селекционерът на мъжкия ни национален отбор в класическия стил и двукратен олимпийски шампион – Армен Назарян.

По време на едноседмичния престой в Иран Назарян направи открита тренировка и изнесе семинар пред най-добрите борци в азитаската страна.

Ганчев и Назарян предизвикаха фурор в Иран 3

Интересът към българските гости бе огромен и от страна на медиите. Ганчев и Назарян гостуваха в най-голямата иранска телевизия, където представиха книгите, посветени на Назарян, Валентин Йорданов, както и българските успехи на олимпийски игри – „България на Олимп“.

Борбата е изключително популярна в Иран. Там има 5 милиона картотекирани състезатели, като 40 000 от тях получават заплати от местната федерация.

Тренировъчната база на националите на иранците е ултра-модерна, а броят на служителите в иранската централа пък е направо стряскащ – 1200!