google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Илия Груев - старши харесал динамиката в последното издание на Веченото дерби

Бившият национал на България Илия Груев не скри чувството на гордост, с което е гледал изявите на сина си Илия Груев – младши, в двата мача на представителния ни тим в Лигата на нациите.

Синът на екс-халфа на Левски и Славия изигра ключова роля за победите над Гибралтар и С. Македония, с които формацията на Младен Кръстаич се изстреля на втора позиция в групата си.

„Не само удовлетворение, а и изключителна гордост и чест, защото много рядко се случват във футбола такива ситуации (баща и син да играят в националния отбор),” заяви пред Дарик радио Груев – страши.

“Това не е даденост и много пъти с Илия сме си говорили на тази тема, когато още беше подрастващ футболист, че голяма наша обща мечта е да играе за националния отбор на България. Какъвто и да е националният отбор на една страна, чест и отговорност си е.

“Изключително се радваме, че това успя да се случи на една съвсем млада възраст за него 22 години. Прави ме много щастлив, но най-вече факта, че възпитахме с жена ми децата в чужбина, но те много обичат България. С чест игра за България. Много сме горди и щастливи.

„Сещам се също за Зафирови, за Илия Вълов и Вальо Илиев. Не мисля, че чак толкова малко са тези фамилии, но това че бащата някога е играл за националния отбор на България не значи автоматично, че и синът му ще играе. Тези фамилии се броят на пръстите на едната ръка.

“Не е важно обаче дали баща и син някога ще играят или са играли за националния отбор на дадена страна, а просто самият факт, че синът тръгва по стъпките на бащата, че си извоюва правото. Не е даденост, а следствие на труда му.

“Много се радвам, защото всичко, което е постигнал, е благодарение на своите качества и на работата си и на хората, които са го оценили и повикали в националния отбор.”

Груев: "Щастлив съм, че възпитахме сина си да обича България" 1

Груев – старши изрази мнение и за отбора на сина си – Вердер (Бремен).

„Е, не съм най-големият фен на Вердер Бремен,” започна той. “В Германия отборът има страхотни фенове, които доста повече милеят за Вердер от мен. Признавам, че Вердер винаги е бил от отборите, които ми харесват в Германия още от старите времена, когато играеха редовно в Шампионска лига и европейските турнири.

“Разбира се, че сега имам време и възможност да наблюдавам повече от неговите мачове. Трябва да кажа, че с изключение на един-два мача, всички съм ги гледал на живо. Много съм радостен и доволен от неговото представяне и на отбора, защото футболът е колективен спорт. Мисля, че Вердер Бремен показа един доста интересен футбол с млади играчи, приятен за окото и се харесва не само на мен, а и на феновете на отбора в Германия. Пристрастен съм, защото синът ми играе там. Това е нормално.

Груев-старши коментира последното дерби между Левски и ЦСКА София.

„Мисля, че това беше първото дерби между Левски и ЦСКА, което успяхме да гледаме заедно с Илия. Хареса ми динамиката, атмосферата, самата обстановка за футбол, която не е характерна за България последните години, без да подценявам никого.

“Факт е, че аз като бивш футболист на Левски съм привърженик на този отбор. Бях доволен и щастлив от тази победа, но трябва да дадем заслуженото на ЦСКА, на самите фенове, които подкрепиха своите футболисти. Направиха много хубава обстановка. Пожелавам на всички български футболисти да изпитват повече тази тръпка да играят почти всеки мач пред такава публика. Точно в такива мачове се става голям футболист.”

Груев разкри малко повече и за своя професионален път.

„Напуснах Билефелд в края на миналия сезон,” сподели той. “Имам още година договор, което ми дава спокойствието и не трябва да предприемам неща, които не ме удовлетворяват. Има разговори, има интереси, но са предварителни разговори, да се опознаем с хората, да видим дали ще намерим база за съвместна работа.

“При предложение и доверие от двете страни, ще е голямо удоволствие веднага да започна да работя, защото в края на краищата като треньор и бивш футболист това е нещото, което ми доставя истинско удоволствие с всичките му плюсове и минуси. Успях в Германия да си извоювам независимост, което е важно за всеки треньор. Там нещата са регламентирани строго. Не се притеснявам и с голямо нетърпение очаквам следващия ангажимент.”