Христо Христов стана световен шампион!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашият щангист стъпи на върха в категория до 109 килограма

България отново има световен шампион във вдигането на тежести!

Варненският щангист Христо Христов спечели златния медал в категория до 109 килограма на първенството на планетата за младежи в столицата на Узбекистан Ташкент.

Христо Христов стана световен шампион! 1

Нашият представител остана втори в първото движение, след като изхвърли 187 кг.

Христов се справи без затруднения с началната тежест от 180 кг. Във втория си опит се огъна пред 186 кг, но в третото си излизане на подиума демонстрира пределна мобилизация и закова впечатляващите 187 кг.

Тази тежест беше достатъчна за сребърния медал в движението, като първото място остана за Богдан Хоза (Украйна), който успя да подобри световния рекорд за младежи и завърши със 189 кг.

В изтласкването обаче българският представител закова над главата си 216 кг, като това се оказа достатъчно за златото в двубоя с 403 кг.

Христов направи сериозна заявка за златото още с първия си опит, когато изтласка 211 кг. Шампионският опит на нашето момче обаче беше вторият, когато той укроти щанга от космическите 216 кг.

Христо Христов стана световен шампион! 2

Ицо показание уважение към публиката, излизайки в трети опит на 223 кг, но неуспехът в него по никакъв начин не помрачи шампионското настроение в българския лагер.

С двубой от 402 кг Хоза се задоволи със сребърния медал, а Данил Вагайцев (Русия) остана трети с 387 кг.

Личен треньор на Христов, който е европейски вицешампион за мъже от шампионата в Москва през април, е Живко Николов. Любопитно е да се отбележи, че само един килограм не достигна на Ицо за шампионската титла в Русия.

Васил Маринов пък извоюва сребърен медал в категория до 102 килограма.

Утре българските щангисти се завръщат от Узбекистан с полет през Истанбул, който се очаква на Аерогара София – Терминал 2 утре, в 20.35 часа.