google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Германският футболен съюз планира сериозни промени в правилника на Бундеслигата, които да направят първенството по-конкурентно и да бъде сложен край на хегемонията на "баварците".

Ако обърнем поглед към първенствата от топ 5 на Стария континент, ще забележим, че в повечето от тях има сериозна конкуренция за първото място и спечелването на титлата през всяка година е от различен отбор.

В английската Висша лига и испанската Ла Лига шампионите често се менят и никой не може да предвиди със сигурност кой ще триумфира в края на сезона. Доскоро същото важеше и за италианската Серия „А“, където години наред Ювентус бе недостижим на върха, но в последните години Интер и Милан изпревариха „Старата госпожа“ и първенството стана далеч по-интересно и оспорвано.

Донякъде може да се нагърбим с мнение, че френската Лига 1 не е особено драматична, тъй като Пари Сен Жермен е тотален доминант в първенството през последното десетилетие, но дори и там през миналата кампания шампионът беше друг – Лил, а през сезон 2016/2017 Монако триумфира в крайното класиране.

Идва ли краят на хегемонията на Байерн Мюнхен в Бундеслигата? 1

И ако някой смяташе, че няма по-голям хегемон от ПСЖ, то един бърз поглед към Бундеслигата светкавично може да промени всяко мнение.

Години наред немското първенство е като предначертано още преди неговото започване, защото там шампионът е един – Байерн Мюнхен, а запалянковците в Германия, които подражават на други клубове, изобщо не си правят каквито и да е илюзии, че техният отбор може да се бори за първото място с „баварците“.

Немският колос спечели титлата в Бундеслигата в последните девет сезона, а възпитаниците на Юлиан Нагелсман са напът да сторят това за десети пореден път и през настоящия сезон, тъй като 12 кръга преди края Байерн има шест точки аванс на върха пред втория Борусия Дортмунд.

Ръководителите на германския футболен съюз (DFL) обаче плануват да осъществят реформи в първенството, чрез които да опитат да спрат доминацията на „баварците“.

От DFL възнамеряват да направят Бундеслигата по-конкурентна и интересна, а това според тях ще стане с въвеждането на плейофи след края на редовния сезон.

Идва ли краят на хегемонията на Байерн Мюнхен в Бундеслигата? 2

“За мен няма табу във футбола. Ако ще ни помогне, трябва да обмислим въвеждането на плейофи”, коментира пред “Билд” новият изпълнителен директор на DFL – Доната Хопфен.

Предложението бе прието добре и от изпълнителния директор на Байерн Оливер Кан, който заяви, че в клуба са „отворени към всякакви идеи“.

“Ще бъде интересно да помислим за нови модели за Бундеслигата като плейофите. Един формат с полуфинали и финал би бил по-вълнуващ за феновете. Затова има смисъл да се обсъжда подобна идея. Ние в Байерн сме отворени към всякакви идеи“, каза Кан пред „Кикер“.

Това мнение обаче не споделя бившият президент на „баварците“ Ули Хьонес.

“Аз не съм на неговото мнение. Според мен идеята е глупава“, заяви Хьонес пред „Servus TV“.

„Който има най-много точки след 34 кръга и е успял да мине през всички отбори най-добре, той е най-добрият и трябва да спечели Бундеслигата. Това не е нищо друго освен едно правило срещу Байерн Мюнхен! Няма нищо общо с тръпката“, добави той.

„Новият директор на DFL цял ден и цяла нощ мисли как да спре доминацията на Байерн. Така се е родила и тази идея. В никое голямо първенство няма плейофи – нито в Англия, нито в Испания, нито в Италия, нито във Франция“, каза още Хьонес.

Към момента повечето тимове от Бундеслигата не одобряват планираната промяна, а сред най-големите нейни противници са Байер Леверкузен, Айнтрахт Франкфурт и Унион Берлин.

В същото време изпълнителният директор на Борусия Дортмунд – Ханс-Йоахим Вацке, е готов да даде „зелена светлина“ на новото предложение.

“Никога не съм бил привърженик на плейофите, но имайки предвид настоящата ситуация, би трябвало да можем да мислим за нов формат на първенството”, сподели Вацке пред “Кикер”.

Наскоро Съюзът на спортните фенове в Германия се обяви твърдо против идеята за въвеждане на плейофи, които да определят шампиона в Бундеслигата.

“Обсъжда се нов формат на първенството, вместо да се разглеждат истинските проблеми, които водят до липсата на конкуренция на върха”, коментираха от организацията пред агенция „ДПА“.

“Нямаме нужда от нов формат и турнири, които да вкарват повече пари във футбола чрез допълнителен маркетинг. Имаме нужда от правила, които да осигурят конкурентна надпревара”, допълниха от съюза.