Илиан Илиев: Трябва да си върнем стила на игра
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Не мисля за вариант да ходя в чужбина", призна той

Старши треньорът на Черно море – Илиан Илиев е най-дълго задържалият се специалист в родния елит. През декември той ще затвори петата си поредна година начело на варненския клуб.

Той говори пред „Тема Спорт“ преди днешното дерби с ЦСКА.

Г-н Илиев, предстои ви четвърти пореден мач срещу столичен противник. Не успяхте да спечелите последните два, какви са очакванията ви за домакинството на ЦСКА?

– Очаквам отново тежък двубой, каквито бяха и предходните три. ЦСКА са в еуфория и ще трябва да положим много усилия за да постигнем позитивен резултат. Имаме доста проблеми с контузии, които трябва да разрешаваме. Но се надявам пред нашата публика да дадем максимума за да зарадваме хората, които ще дойдат да ни подкрепят.

След срещата на „Българска армия“ по-рано през сезона заявихте, че ЦСКА е бил в безизходица преди късното попадение, което ви отбелязаха след статично положение. Можете ли отново да им се противопоставите по този начин?

– Не искам да коментирам предишни двубои, защото единственият важен е предстоящият. Факт е, че ЦСКА е първи в класирането, така че няма какво да се разисква по тази тема и колко труден ще е двубоят за нас. Знаем, че ние не играем никак лесно срещу тях, а и тук те винаги идват със солидна подкрепа на своите фенове. Наистина се надявам да направим хубав мач, за да зарадваме хората, а и постепенно трябва да започнем да си възвръщаме стила. Тъй като не е в привична за нас продукцията, която представяме в последните седмици.

Черно море не успя да се разпише в 4 от последните си 6 срещи. Проблемите в атака единствено на раздялата с Евгений Сердюк ли се дължат?

– Със сигурност изпитваме затруднения, които трябва да решим. Работим по този въпрос, няма смисъл да се оправдаваме с напуснали футболисти. В последните години често бяхме напускани от водещи състезатели, но въпреки това успяваме да се борим с първите 7-8 отбора за позиция в челната шестица. И това продължава да е нашата цел. Място за оправдания няма. Трябва всички, които влизат да играят, да дават максимума от себе си и да се абстрахират от постиганото или непостигнатото до момента. Защото никога не сме били притискани за задължителни точки, а приоритет при нас винаги е била играта. Естествено, че точките и победите ни вълнуват, но когато се представяме добре, е сигурно, че те ще дойдат.

Какво смятате за представянето на ЦСКА досега през сезона и как виждате шансовете на армейците най-накрая да прекъснат хегемонията на Лудогорец?

– Фактът, че в последните години първенството е доста оспорвано, но винаги само два отбора се борят за върха говори, че ЦСКА има своите достойнства. Не мога да прогнозирам и да давам оценки на други отбори. Мен ме интересува моят състав да е в такова състояние, че когато лидерът в класирането дойде във Варна да му създадем максимални неприятности.

Как приемате жребия за купата на България, като ще срещнете Литекс, а евентуално след това Локомотив (Пловдив)…

– В съвременния футбол така или иначе няма лесни мачове, надяваме се да изиграем по най-добрия начин оставащите ни двубои до края на годината и този сезон да стигнем по-напред в надпреварата за купата.

Правилно ли бе променена програмата за купата, като мачовете ще се проведат по-рано от планираното?

– Да, тази пауза от три седмици между края на първенството и турнира за купата не беше планирана добре. Освен това за следващата кампания трябва да се помисли и в посока удължаване на шампионата. В момента времето във Варна и Бургас например е почти лятно. Нека сезонът е по-дълъг и да се направи една хубава почивка на футболистите след неговия край. Защото зимната почивка е едно, но лятната е съвсем друго.

Съвсем скоро отбелязвате 5 години начело на Черно море. Каква е равносметката ви за тях и къде виждате бъдещето си?

– В момента съм концентриран изцяло върху Черно море. Имам договор с клуба до лятото. После ще говорим с ръководството. Но като цяло и след това се виждам в България. Не че се съмнявам в работата си, но не мисля върху вариант чужбина. Тези 5 години минаха много бързо, неусетно. Но с тях и ние не се подмладяваме, а остаряваме (смее се).

Но от друга страна се справяте успешно с подмладяването на Черно море…

– Да, щастлив съм от постигнатото в това направление. Все пак, това ни е работата, трябва да мислим и за това, което ще оставим след нас, а не само за настоящия момент.