google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Eкзекуцията на 27-годишния ирански борец Навид Афкари предизвика гняв и възмущение сред световната общественост, а международната група Global Athlete, включващо спортисти от цял свят, поде кампания за изключването на Ислямската република от олимпийското движение.

Световните информационни агенции съобщиха, че властите в Иран са изпълнили присъдата на Афкари, който бе обвинен в убийство пo врeмe нa прoтecтитe cрeщу шиитcкия тeoкрaтичeн рeжим в cтрaнaтa прeз 2018 гoдинa.

Вчера пък Иранската държавна телевизия борецът е бил обесен в зaтвoрa “Aдeлaбaд” в грaд Ширaз, въпреки мащабната кампания с искания за помилване.

От Global Athlete вече са се обърнали Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната федерация по борба (United World Wrestling – UWW)) с призив за отстраняване на Иран.

Инициирана беше и петиция, целяща иранските спортисти да бъдат изключени от всякакви спортни състезания.

Искат да извадят Иран от олимпийското движение заради Афкари 1

В редица европейски и американски градове се проведоха протестни събирания, в които властите в Иран бяха заклеймени за екзекуцията, а демонстрантите апелираха към световните лидери да потърсят сметка на отговорните за гнусното деяние.

“Сега съм щастлив, защото научих истинските стремежи на човечеството благодарение на вас, необикновени хора. Стремежи, които са много по-големи от световните първенства по борба”, е било последното послание на Афкари, съобщава испанският “Марка”.

Според информация в изтекъл аудиозапис от затвора иранецът казва, че е бил измъчван и принуден да признае за престъпление, което не е извършил.

Асошиейтед Прес посочва, че насилието е честа практика на властите в Иран, за да заглушават недоволството срещу режима.

“Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието,” коментира Брендан Шваб, ръководител на организацията World Players United, която работи в името на спортистите.

“Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба.”

Братята на Афкари – Вахид и Хабиб, бяха осъдени съответно на 54 и 27 години затвор. В сърцераздирателно интервю тяхната майка описва Навид като “много човечен и с добро сърце”.

За Навид пък се застъпиха много организации за защита на правата на човека, спортни организации като МОК, и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Наскоро той написа в “Туитър”, че моли Иран да пощади Афкари.

От МОК и United World Wrestling посочиха, че са били в постоянен контакт с Иранския олимпийски комитет и местната федерация по борба в търсене на решение, но такова не е било постигнато.

В писма до върховния водач на Иран президентът на МОК Томас Бах отправи молба за помилване, но впоследствие изрази притеснение, че призивите на всички са пренебрегвани.