google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бившият бранител вярва, че Мартин Георгиев има шансове да пробие в Барселона

Бившият бранител на националния отбор на България – Иван Иванов, вече е в екипа на новия селекционер на Лъвовете Младен Кръстаич.

Футболист номер 1 на България за 2013, който в момента работи в юношеската школа на Славия, даде интервю за предаването „Код Спорт“ по RING, в което отговори на някои актуални въпроси.

– Иване, каква година за теб! Спечели финал срещу Левски и Славия ще играе в младежката Шампионска лига. Едно от тези момчета, които триумфираха срещу „сините“, подписа договор с Барселона. Какво пожела на Мартин Георгиев преди да замине?
– Наистина годината бе страхотна като цяло за академията на Славия. Успехите, които академията постигна във всички възрастови групи, можем да кажем, че като резултати беше добра, даже много добра. В същото време някои деца загатнаха много сериозно с потенциала си, че имат нужните качества да пробият в първия отбор на Славия, а някои от тях дори до стигнат до чужбина и сериозни отбори. Както спомена, едно от тези момчета замина за Барселона. Общо взето накратко му казах да остане такъв, какъвто е. Това, което аз познавам през тези две години, цялата академия, както го познава, защото той е бил тук цял живот. Всички колеги са на мнение, че е едно страхотно момче, което плюс таланта си, има и допълнителни човешки качества, които му помагат за неговото развитие.

– Какво още му липсва?
– Чисто футболно като качества, говорим за перфектния футболист, в неговия случай за защитник, може да му се откроява една идея повече бързината и повратливостта. Не е бавен, не е муден, но просто, ако търсим перфектния вариант на модерен централен защитник в днешно време, неговата бързина е на средно ниво. Надявам се в Барселона да помогнат това негово качество да стане една идея малко по-добро.

– Според теб какви са шансовете му да пробие в един от грандовете на световния футбол?
– За мен лично са много големи. И това го казвам не просто заради това, че е отишъл там, един вид да трябва да го кажа. Наистина мисля, че момчето има големия потенциал да бъде основна част от състава на Барселона може би след една-две години.

– Защо реши да работиш с юноши? Нещо, което не се среща често в родния футбол – играч с отлична кариера да се посвети на млади таланти…
– Моята амбиция е много голяма и много висока. Аз искам да водя мъжки отбор, искам да водя отбори в Шампионска лига, искам в един момент да ми се даде възможност да водя и националния тим в зависимост от етапа на кариерата си. Но просто знам, че трябва да започна отнякъде и за мен не е никакъв проблем. Предполагам има много колеги, които свършват с активната си кариера и казват: „Аз искам да водя тим директно в мъжкия футбол.“ Да, на мен, ако ми се беше удала такава възможност, със сигурност щях да се хвърля и да приема. Но дойде това предложение, благодарение на Ангел Славков най-вече. С него направих първия контакт и искам да му благодаря специално, че ми даде тази възможност. За мен футболът е нещо свято. Нещо, което аз правя цял живот. Като съм близо до него, се чувствам най-жив и най-пълноценен.

– Как си обясняваш кризата, в която се намира в момента националният отбор на България?
– Със сигурност липсата на българи, които играят в топ първенства е може би най-основният фактор. Имаме все още талант в националния отбор. В момента обаче едно нещо не ми харесва в националния тим. Макар да говорят, че качеството е слабо и нямаме футболисти, за мен има футболисти, въпросът е самият треньор как ще им въздейства. Не виждам нищо странно един треньор да отиде и ако иска да наложи офанзивен футбол, да се опита да играе офанзивен футбол. Ясно е, че може да паднеш и с 0:5. Като излезеш срещу някой отбор, който знае как да те атакува, да излиза от пресата, която ще приложиш и ще оставиш много пространства, пак ще те бият с 5:0. Но сами виждате, че ние с една „глуха защита“ се защитаваме дълбоко и пак постигаме срамни резултати. Нека следващият треньор на националния отбор да се опита да наложи офанзивен футбол, да накара тези момчета да му повярват, че могат. Със сигурност ще бъде трудно, със сигурност в началото ще има много негативни резултати, но ако се задържи този треньор малко по-дълго и ако играчите наистина му вярват, нещата ще изглеждат по-добре след някакъв определен период от време.

– Ясен е новият селекционер на националите – Младен Кръстаич. Това ли е човекът, който ще успее да извади от блатото представителния ни тим?
– Познавам го, имахме съвместен престой в Партизан. Той вече беше под формата на директор, вече отказал се футболист. Аз отидох на неговото място да играя. Всички знаем, че сме на една и съща позиция. Той даже лично ме е наблюдавал и харесал. Общо взето работата с него като директор и човека, който беше сложил като старши треньор, беше наистина страхотна. Аз се наслаждавах през тези седем-осем месеца, в които той беше директор. За мен е човек, който първо има страхотно присъствие. Просто като го видиш, хем ти вдъхва респект, хем в същото време ти позволява да има една близост между вас да си говорите за футбол. Не да се притесняваш дали да му зададеш въпрос или да го питаш за нещо, дали футболно или организационно. Много колеги ще кажат, че българин трябва да бъде треньор, но много българи минаха – защо не направиха това нещо, което вече споменах?