google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Червените дяволи" отбелязват най-голям спад в приходите от всички клубове в Англия

Приходите на един от грандовете на световния футбол – Манчестър Юнайтед, са намелели с почти 20% в резултат на кризата, която пандемията от COVID-19 причини на спортните клубове.

20 от елитните футболни отбори на Стария континент са загубили повече от 1 милиард паунда, взети заедно, заради финансовото въздействие на кризата от коронавируса. Докладът на KPMG Football Benchmark разкрива шокиращите цифри за сезон 2019/20.

Манчестър Юнайтед е отборът, който е получил най-тежък удар от пандемията COVID-19 сред клубовете от Висшата лига. Оперативните приходи на клуба са намалели до 516 млн. паунда, което е спад от 18,5%.

Друг от грандовете в Англия – Ливърпул, отбелязва спад от 7,9% и има оперативен приход от 496 милиона паунда, а Тотнъм е с 408 млн. паунда и спад с 12,3%. Приходите на шотландския гранд Селтик намаляват с 15,5%.

От 20-те отбора, които попадат в анализа, най-лошо е положението на Порто със зашеметяващ спад от 50,5%. Рома е втори с 39,35 спад на приходите.

Единствените два клуба, които бележат увеличение на приходите, са Борусия Дортмунд и Севиля, които пък ще се срещнат на 1/8-финалите на Шампионска лига. Германският тим повишава приходите си с 0,6, докато Севиля с 6,3%.

Пари Сен Жермен (15%), Барселона (15,7%) и Ювентус (13,4%) отбелязват сходни спадове в оперативните си приходи. Каталунците все пак получават повече приходи от всеки друг отбор в размер на 630 млн. паунда.

Шест отбора регистрираха нетна печалба през миналия сезон – Аякс, ПСВ Айндховен, Реал Мадрид, Бенфика, Байерн Мюнхен и Севиля, като най-голяма е при португалския гранд в размер на 37 милиона паунда.