Лъчезар Петров: В партньорството с Левски видяхме взаимна полза
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Това, което правят привържениците на клуба, е безпрецедентно и едва ли има аналог някъде в Европа", смята той.

Изпълнителният директор на генералния спонсор на Левски, букмейкърския бранд Palms Bet – Лъчезар Петров, говори пред “Gerena.bg” по редица любопитни теми.

Той коментира по какъв начин точно хазартният оператор има роля в столичния клуб, даде мнението си за сдружението “Левски на левскарите” и посочи как вижда бъдещето на “сините” занапред.

Г-н Петров, вашата компания е позната като спонсор на Левски. Но има ангажименти, свързани с управлението на клуба, които са публична тайна. Какви са точно те?

– Преди повече от година бяхме поканени от мажоритарния собственик на клуба Наско Сираков, както и от члена на Надзорния съвет Константин Папазов да се включим като генерален спонсор на клуба, а с опита и експертизата, които имаме, да помогнем и на управленско ниво. Те прецениха, че в наше лице имат подходящия партньор в тази област.

А защо се ангажирахте с управлението? Това е желание за помощ с ресурси или притеснения за това как се харчат спонсорските средства, което беше проблем години наред в Левски?

– Ангажирахме се, защото бяхме поканени. А на втория ви въпрос бих отговорил, че нямаме притеснения, защото изцяло подкрепяме ръководството на клуба и решенията им.

Можем ли да изясним конкретно каква е ролята ви в управлението, както в оперативното, така и по отношение на контрола?

– Когато приехме поканата, заедно с ръководството на клуба уточнихме най-удачния модел и формат. С тях решихме да бъде съставен Управителен съвет, който ежемесечно се събира. На него се обсъждат ежедневни, текущи, но и по-концептуални и стратегически идеи за развитието на Левски. Това е нашият принос. А резултатите мисля, че са видни – за последната година беше спечелена купата, отборът играе добре и стадионът винаги е пълен, което е рекорд за последните години.

Как се приемате в ролята на хората, които трябва да решават финансовите проблеми – от една страна сте спонсор, но освен това сте и в управлението. Това значи, че когато се появява дупка в бюджета, както беше плащането на неустойката на Хубчев например, трябва да реагирате от една от двете си роли?

– Още в началото, когато взехме решение да сме партньори с Левски, ние знаехме в какво се впускаме. Мисля, че до момента оправдаваме напълно очакванията. А как се чувстваме като първата врата, на която се тропа при проблем? Смятам, че това е съвсем нормално. До момента Palms Bet е изпълнил и дори преизпълнил всичките си ангажименти по договора. Голяма част от натрупаните задължения вече са в миналото. През този период от година и половина се появиха казуси със задължения, за които ние съдействахме да бъдат разрешени и към момента са покрити.

А получава ли се омагьосан кръг, защото, от една страна, имате спонсорски договор с определени параметри, а, от друга, като част от управата имате задължение да покривате дупките в бюджета?

-Аз съм на малко по-различно мнение. Бих казал, че това не е омагьосан кръг, тъй като това са две отделни направления. По спонсорския договор имаме задължения и ги преизпълняваме. Управленският е в друга посока и по него работим ежедневно с ръководството на клуба.

Неведнъж сте споменавали, че нямате интерес към придобиване на акции в Левски. Защо е така?

– Никога не е стоял този въпрос пред нас. Не сме и обсъждали варианти за придобиване на акции.

От опита, който натрупахте в клуба – защо Левски стигна до днешното си положение от гледна точка на дълговете?

– Това е комплексен въпрос и изисква добро познаване на случилото се и как се е управлявал клубът. Ние не можем да отговорим на този въпрос в детайли. Нашата цел винаги е била да дадем максимално много от това, което можем, за да постигнем бързо добрите резултати.

Защо Станимир Стоилов единствен иска изнасяне на истината защо Левски е стигнал дотук? Ползва ли се той с подкрепа на управляващите, в това число и ваша?

– Станимир Стоилов е в правото си да иска това и аз вярвам, че ръководството на клуба на 100% показва подкрепа към него.

На практика обаче нищо не се случва и данните, които той иска, ги няма… Като че ли темата остава загърбена?

– Той вече няколко пъти го повдига като тема и ръководството стои зад него.

Как виждате бъдещето на Левски?

– Бъдещето зависи от дейността, която развиваме днес. Основна работа на Управителния съвет е да бъдат намерени още партньори на клуба. Уверихме се, че един партньор не е достатъчно. От друга страна е ролята на феновете. Това, което правят привържениците на клуба, е безпрецедентно и едва ли има аналог някъде в Европа. Последните 3 години те са неизменно зад отбора и това показва колко голям клуб е Левски. По отношение на дългосрочното развитие би могло да има и още една възможност – излизане на борсата. Ако Левски извърви правилния път и стане атрактивен, би могло и това да се случи.

А какво е вашето отношение към сдружението „Левски на левскарите“, което се явява като възможност феновете да бъдат основният инвеститор?

– „Левски на левскарите“ е един прекрасен проект. Подобни са били реализирани в няколко клуба в Европа и е доказано, че работи. Така че ще се радвам да видя този проект реализиран и успешен.

Но какво означава това? Феновете на Левски отделят много време средства и в един момент е логично да имат претенции как се управляват тези средства, подобно на вашия спонсорски договор…

– По принцип мястото на феновете е на стадиона, но привържениците на Левски показват, че за тях подкрепата не се изчерпва само с присъствие на трибуните, и затова участват в множество кампании. По този начин доказаха, че са безпрекословно зад клуба.

Как виждате участието на феновете на Левски в бъдещето на клуба – ще участват, обезпечават и имат дума в ръководството или ще бъдат просто консуматори на футболен продукт?

– Това са два коренно различни модела, като всеки има плюсове и минуси. „Левски на левскарите“ показва единия модел – феновете финансират клуба и имат глас. От друга страна, привържениците може да се придържат и към класическия модел – ходят на стадиона и подкрепят любимия отбор. Феновете на Левски обаче показаха, че не са пасивен консуматор.

Какво би променило в този модел идването на голям инвеститор?

– Според мен промените биха били предимно в спортен план. Левски ще има възможност да привлича по-скъпи и по-добри играчи, което да го направи по-конкурентен. По-големият бюджет ще даде и други възможности, които към днешната дата не могат да бъдат развити пълноценно.

Каква ще е ролята на Palms Bet при нов инвеститор?

– Когато такъв се появи, ние сме готови да седнем и да разгледаме различни варианти на сътрудничество.

Как оценявате спонсорството на Левски от гледна точка на растежа на вашия бранд? Какво ви е донесло това партньорство?

– Когато Palms Bet стана генерален спонсор в един от най-тежките моменти за клуба, бяхме водени изцяло от бизнес принципи, видяхме в това партньорство взаимна полза. И тя е факт.

А усетихте ли развитие на база ползата, която носи Левски? Донесе ли ви растеж?

– Да си партнираш с Левски, който е един от най-големите клубове в страната и сред най-разпознаваемите марки в България, със сигурност носи ползи.

Рисковано ли е компания да се ангажира с някой от грандовете заради противопоставянето между тях. Губят ли се клиенти и защо компаниите се страхуват?

– Не сме усетили негативен ефект. Ние не сме ангажирани само с Левски. Palms Bet е спонсор и на други клубове и федерации. Имаме възможност да разгърнем портфолиото си така, че да помагаме и на други, което намалява риска от загуба на потребители до минимум. Разбира се, има твърдо ядро фенове, които биха сменили предпочитанията си на база подобни партньорства, но те са минимален процент.

Как си обяснявате, че въпреки успехите на Левски на терена на този етап не може да се намери по-голям спонсор като вас?

– В момента има много партньори, които започнаха да работят с клуба. Това е видно от LED дисплейната система, на която се рекламират брандовете на спонсорите на клуба. Това според мен е доказателство, че работим в правилната посока. Но търсенето на голям спонсор отнема време. Аз вярвам, че ще дойде и този момент.