Лесов: Квотата на Петрова е сигурна, ако разгърне потенциала си
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Много съм доволен от прогреса, който показва Станимира в последните седмици", споделя олимпийският шампион

Олимпийският шампион Петър Лесов, който е личен треньор на Станимира Петрова, е уверен, че родната боксьорка ще спечели олимпийска квота за Токио 2020. Следващата седмица многократната европейска и световна шампионка ще атакува място на най-големия спортен форум на планетата. Българката ще се изправи на старта при 57-килограмовите срещу Сандра Крук (Полша). Първите шест в категорията взимат квота за Игрите, което означава, че за да си гарантира визата, Станимира Петрова трябва да запише две победи и да се класира на полуфиналите

“Много съм доволен от прогреса, който показва Станимира в последните седмици. Все по-близо е да достигне до максималната си форма. Ако тя успее да разгърне потенциала си, квотата й е сигурна. Всичко зависи от нея. Направихме добра подготовка, в последния месец не сме спирали да тренираме. Помагаха ни и младежките национали, а тази седмица с нея тренира и най-силната косоварка Дониета Садику, така че съм доволен като цяло. Здрава е, дано в оставащата седмица да не ни мине черна котка път”, споделя Лесов.

За място на игрите в Токио ще се състезават още Стойка Кръстева при 51-килограмовите и Аслъхан Мехмедова в категория до 60 кг. Те се готвят под наставленията на Ангел Ангелов и Фикрет Ереджебов.

Преди малко повече от година двукратната европейска шампионка и световна вицешампионка Кръстева постигна една победа на квалификацията. Тя надделя в Лондон над французойката Васила Лхадири. Това означава, че квотата за българката ще е сигурна след още един успех. От Олимпиадата я дели рускинята Светлана Солуянова, с която ще мерят сили на четвъртфиналите. Дори и при загуба Кръстева ще има шанс за виза, но вече е зависима от резултатите на останалите боксьорки до финала. Квоти печелят първите 6 в категорията.

Мехмедова ще дебютира в турнира в Париж, а в първия кръг тя ще боксира с Николета Пита (Гърция). При победа Мехмедова ще се изправи срещу косоварката Садику или шведката Агнес Алексиусон в директен двубой за квота за олимпийските игри в Токио.