Лом и Варна се готвят за промоция, горещи страсти на юг до края
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Загорец не изпуска парата на югоизток, изключителен финал в Югозападната Трета лига

Миналия месец ръководството на БФС обяви, че през следващия сезон броят на отборите във Втора лига ще бъде увеличен на 18.

Футболната централа аргументира решението си със заявеното желание от страна на ЦСКА 1948 и Ботев (Пловдив) да имат свои дублиращи отбори във втория ешелон.

Какво обаче е положението в Трета лига, която ще “произведе” другите четири нови члена във Втора лига?

Все още няма отбор, който да си е гарантирал промоцията и на теория, но още този уикенд това може да се случи при това както в Северозападната, така и в Североизточната група.

ЛЕВСКИ (ЛОМ) – НАЙ-УБЕДИТЕЛНИЯТ ПЪРВЕНЕЦ

На северозапад Левски (Лом) е убедителен лидер и се нуждае само от точка в домакинския си мач в Севлиево в неделя, за да си осигури влизането във Втора лига.

Лом и Варна се готвят за промоция, горещи страсти на юг до края 1

Четири кръга преди края на първенството ломчани оглавяват класирането със 78 точки, следвани от Вихър (Славяново) с 66. На трета позиция е Янтра (Полски Тръмбеш) с 59.

Прави впечатление, че нито Спартак (Плевен), нито Севлиево, успяха дори да се доближат до челната позиция. Плевенчани са пети в класирането с 53 точки, а севлиевци са зад тях с 52.

Отборът на Трявна разполага с един от най-хубавите стадиони измежду всички тимове в третия ешелон (дори втородивизионният Янтра избра да играе домакинските си мачове там докато тече ремонта на стадион “Христо Ботев” в Габрово), но представянето му е повече от разочароващо.

След 30-ия кръг тревненци са затънали на дъното на таблицата със скромния актив от 8 точки, след като успя да спечели едва две победи, като в същото време допусна 93 гола.

СПАРТАК (ВАРНА) ПРЕД ЧАКАНО ЗАВРЪЩАНЕ

Голямо дерби ще има в Североизточната група – водачът в класирането Спартак (Варна) гостува в неделя на втория Черноморец (Балчик), като победа би осигурила на Соколите промоция за Втора лига.

Лом и Варна се готвят за промоция, горещи страсти на юг до края 2

Три кръга преди края Спартак е начело с 62 точки, докато тимът от Балчик е с 57. Реми също в голяма степен би предрешило борбата за първото място, тъй като момчетата на Васил Петров спечелиха мача с Черноморец във Варна с 1:0 и при равен брой точки в края биха имали предимство в преките двубои.

Трябва да се отбележи, че това е най-малобройната група и с най-сериозни организационни проблеми. На практика в момента в нея играят само 14 отбора.

Още преди началото на сезона от участие се отказа вторият през миналия сезон – Суворово. През август Бенковски (Бяла) също обяви, че няма да може да се включи, а Кубрат прекрати участието си в първенството през февруари, като всичките му съперници през пролетния дял записват служебни победи.

ДРАМАТИЧЕН ФИНАЛ НА ЮГ

И докато в двете северни групи първенецът изглежда предопределен няколко седмици преди финалната права, в южните дивизии борбата на върха продължава да е изключително оспорвана и криеща куп неизвестности.

В сряда интригата на югоизток се заплете още повече, след като един от основните претенденти за първото място – Черноморец (Бургас) допусна изненадваща загуба с 1:2 при гостуването на Извор (Горски извор).

Три кръга преди края Марица (Пловдив) и Загорец са начело в класирането с по 74 точки, като тимът от Града под тепетата има превес в преките мачове. Черноморец е трети със 72.

Лом и Варна се готвят за промоция, горещи страсти на юг до края 3

Трябва да се отбележи, че предвожданият от Мирослав Миндев Загорец – най-резултатният тим във всичките четири Трети лиги заедно с Левски (Лом), не отпуска педала на газта, независимо че не получава зелена светлина от общинските власти в града за финансиране при евентуална промоция за Втора лига.

Всъщност новозагорци вече няколко пъти в предходните сезони имаха най-силния състав на югоизток, но именно липсата на пари принуждава ръководството на клуба да продължава да се подвизава в третото ниво на българския футбол.

Ето и програмата до края на челниците във временното класиране:

15 май:

Хасково – Загорец

Черноморец – Сокол (Марково)

16 май:

Левски (Карлово) – Марица

22 май:

Атлетик (Куклен) – Загорец

Черноморец – Левски (Карлово)

Верея (Стара Загора) – Марица

29 май:

Загорец – Гигант (Съединение)

Марица – Борислав (Първомай)

Карнобат – Черноморец

КВАРТЕТ В ОЖЕСТОЧЕНА БИТКА НА ЮГОЗАПАД

Безспорно най-заплетена е ситуацията в Югозападната Трета лига, в която три кръга преди края първите четири тима в класирането са подредени в рамките само на една точка.

Предвожданият от бившия халф на Левски и Славия Саша Симонович – Беласица, оглавява подреждането със 71 точки, колкото има и Вихрен (Сандански). Комитите от Петрич обаче имат превес в преките дуели с тима от курортния град.

Лом и Варна се готвят за промоция, горещи страсти на юг до края 4

На трета позиция е игралият в 29 сезона в Първа лига Марек – със 70 точки, а толкова има и Кюстендил. Дупничани обаче имат мач по-малко от останалите три претендента, тъй като гостуването им в Банско от 31-ия кръг беше отложено заради участието на Марек в полуфиналите в турнира за Купата на аматьорската футболна лига.

Временният лидер Беласица ще трябва да се справя и с друго предизвикателство – петричани домакинстват на неутрален терен, тъй като отборът беше наказан с лишаване от домакинство за пет мача заради поведението на част от феновете по време на мача с Балкан (Ботевград).

Ето и какво предстои на съставите в челната четворка:

15 май:

Марек – Балкан (Ботевград)

Сливнишки герой (Сливница) – Вихрен

Беласица – Перун (Кресна)

Кюстендил – Чавдар (Етрополе)

19 май:

Банско – Марек

22 май:

Гранит (Владая) – Марек

Пирин (Гоце Делчев) – Кюстендил

Рилски спортист (Самоков) – Беласица

Вихрен – Балкан (Ботевград)

29 май:

Марек – Вихрен

Беласица – Чавдар (Етрополе)

Кюстендил – Банско