Мендиета: Романтично ще е Меси да завърши кариерата си в Барса
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

През лятото Лионел Меси усилено бе свързван с трансфер в Манчестър Сити, като той няма да има проблем да се адаптира към която и да е друга лига, но “романтичната” идея великият аржентинец да остане в Барселона и да завърши кариерата си на “Камп Ноу” е страхотна, смята бившият футболист на “каталунците” Гайска Мендиета.

Имаше времена, когато идеята Меси, водещият голмайстор на Барса за всички времена, да напусне клуба щеше да бъде немислима. Но такова схващане беше много различна възможност по време на бурен период след унизителното поражение на Барса с 2:8 от Байерн Мюнхен в Шампионската лига през август. Лео Меси предостави на Барса съобщение, с което уведомява клуба за намерението си да напусне, позовавайки се на убеждението си, че клауза в договора му позволява да си тръгне като свободен агент.

Барселона и Ла Лига оспориха неговия довод, като заявиха, че всеки клуб, който иска Меси в състава си, ще трябва да плати освобождаващата клауза от 700 милиона евро или да договори трансферна сума с Барса. Следователно Меси избра да остане на “Камп Ноу”, настоявайки, че не иска да влачи клуба на сърцето си по съдилищата. Също така Меси обеща да даде всичко от себе си за отбора през новия сезон.

Гайска Мендиета, който прекара един сезон в Барса в кампанията 2002-03, споделя пред “Статистика”.

“По отношение на случилото се, това вече е в миналото. Можем да влезем в подробности, но Лео винаги е показвал, че е професионалист. Той го е показвал в продължение на много години. Мисля, че всички фенове на Барселона, съотборниците му и хората, които работят за клуба, знаят, че Лео ще даде 100 процента от себе си за клуба през този сезон. Независимо дали си тръгне или не в края на сезона, факт е, че сега е тук, той е останал в клуба ще даде всичко от себе си”, казва Мендиета.

Нежеланието на Барса да загуби играч, смятан от мнозина за най-великия за всички времена, е очевидно, тъй като Меси е вкарал 635 гола и е направил 254 асистенции в 734 мача за клуба. Освен че е водещ голмайстор на Барселона за всички времена, той също държи този рекорд в Ла Лига, след като намери мрежата 445 пъти в елита на испанския футбол.

Един от аргументите срещу твърденията, че Меси е най-добрият играч в историята е, че той не е доказал класата си в друга лига.

“Меси би се адаптирал навсякъде. Той вече показа това много пъти. Отляво, отдясно, в средата, като нападател, офанзивен халф и дори халф”, споделя Мендиета.

“Така че, играч, който чете и разбира футбола така, както го прави той, няма да има проблеми в никоя държава или в който и да е клуб, към който се присъедини”, казва бившият играч на Барса.

Все пак бившият испански национал споделя, че би искал да види Меси и в друго първенство. Мендиета казва обаче, че усеща романтичната страна на нещата да види как Меси започва и завършва кариерата си в един и същи отбор.

“Мисля, че бих предпочел да го видя да остане завинаги в Барса, отколкото да го видя да играе в друго първенство”, казва Мендиета в заключение.