Нанков: Давам предимство на ЦСКА срещу Славия заради класата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Трудно ще е и тази година някой да детронира Лудогорец", смята той.

Анатоли Нанков, който бе част от треньорския щаб на Стойчо Младенов през миналия сезон в ЦСКА, коментира предстоящия двубой на “червените” срещу Славия.

Толята се изказа ласкаво за наставника на “армейците” Саша Илич и взе отношение по най-горещите теми и събития в родния гранд.

– Г-н Нанков, какви са очакванията ви от мача ЦСКА – Славия, който ще се играе точно година след равенството с “белите 1:1 на “Армията”, когато бяхте помощник треньор на “червените”?

– Много добре си го спомням, изпуснахме страшно много положения и накрая 1:1. Сега очаквам победа на ЦСКА. Миналата година програмата ни беше по-натоварена, защото играехме в групите на Лигата на конференциите и беше по-сгъстен цикълът. Сега отпадането от Базел се явява “плюс” за първенството и ще имат време да възстановяват футболистите, които да бъдат в най-добра форма в шампионата.

– Как очаквате да се развие двубоят този път?

– Славия е силен отбор с добри футболисти, но ЦСКА е пo-опитният и по-класен тим. Няма да е лесен мач, но “червените” понатрупаха победи и самочувствие в първенството. Плюс е и че мачът е на “Армията”.

– Доколко раздялата с Ради Кирилов и Йон Бакеро през миналия месец ще натежи на “белите”?

– Това е неизбежно, но в Славия работят в тази насока и клубът не спира играчи, които могат да се реализират на по-добро ниво. Такава е политиката им.

– Как ще премине треньорският сблъсък, който отново противопоставя двама сръбски наставници?

– Загорчич е доста по-опитен от Илич. По-голям стаж има като треньор и доста години работи в Славия, познава отлично българското първенство. Опитът е в полза на Заги. Илич е млад и амбициозен наставник, тепърва навлиза в професията и се справя добре. Давам предимство на ЦСКА най-вече заради класата.

– Успява ли Илич вече да изгради гръбнак за двата месеца след старта на сезона?

– Да, макар че в евротурнирите Илич правеше повече ротации. Но мачовете вече няма да са толкова на често и той няма да ротира състава, има си изграден гръбнак, а и доста нови попълнения след привлеченото трио онзи ден.

– Как ви се струват тримата взети през седмицата играчи Марселино Кареасо, Жираир Шагоян и Симеон Александров?

– Колумбиеца не го познавам, арменеца също не съм го гледал, но бил голям талант. Тепърва ще навлизат в ритъм, но щом са в ЦСКА, значи имат качества. За Александров мисля, че е отлично попадение – със страхотни качества и огромно бъдеще. Играе със самочувствие. Гледах го 2-3 мача със Септември и ми направи отлично впечатление. Щастлив съм, че млад български футболист ще бъде налаган в ЦСКА и съм убеден, че тук ще вдигне още повече класата си.

– Споменахте евротурнирите, преодолимо препятствие ли беше Базел?

– Смятам, че онзи Базел отпреди две години, когато ЦСКА влезе в групите след 3:1 в Швейцария, е по-силен отбор от сегашния. Изцяло променен състав с нов треньор, с класни футболисти, но без голям опит. Видя се, че ЦСКА превъзхождаше в София, но не можа да вземе по-голяма преднина. Времето за стиковка не стигна, селекцията се правеше в движение и не успяха всички да се обиграят. Ако повечето нови бяха взети в началото на подготовката, ЦСКА щеше да има по-голям шанс.

– А какви са впечатленията ви от новите, които вече заиграха? Също така Маурисио Гарсес и Браян Морено изглеждат преродени…

– Гарсес се представя на добро ниво, играе отлично с глава и адаптацията му вече изглежда приключила. Конкретно за Морено – получава малко игрово време и има какво още да покаже. Отлично впечатление ми прави норвежецът Линдсет – много работоспособен, действа на голям периметър и той може би е едно от най-добрите попълнения на ЦСКА. Нападателите Бамба и Назон твърде кратко са в тима и има какво да се желае от тях. Левият бек Де Нойер също не е лош играч.

– Постижима ли е целта шампионска титла за ЦСКА през този сезон?

– Лудогорец играят добре, победиха и Рома онзи ден. Доста работа ще е нужна в ЦСКА, а и в Левски, за да достигнат нивото им. Трудно ще е и тази година някой да детронира Лудогорец. ЦСКА 1948 също са добър отбор, направиха силни покупки последния месец. Но претендентите все още не са стигнали класата на разградчани.

– Споменавайки ФК ЦСКА 1948, как приемате обидите към вашия колега Стойчо Младенов и към други големи фигури от “червената” история в мача с ЦСКА на “Армията”?

– Не ги приемам. Не е хубаво легенди на клуба и хора, дали толкова много на ЦСКА, да бъдат обиждани така. Не одобрявам подобно поведение, не е редно. Те са защитавали цветовете на ЦСКА, част от клубната история са и не би трябвало да се случват такива неща.

– Вашият професионален път накъде сочи сега?

– Чакам да излезе нещо и да започна работа. Починах си добре от април месец насам. Надявам се в скоро време да се появи оферта.

– Като старши треньор ли ще бъде новото предизвикателство, след като Стойчо Младенов приключи с професията и няма да сте негов асистент?

– Евентуално – да. Бил съм старши треньор и преди да започна с Младенов. Нека излезе оферта и ще се радвам да продължа като старши.

– Имало ли е запитване и към вас да работите във ФК ЦСКА 1948?

– Не. Нямам оферта и никога не е ставало въпрос.

– Влече ли ви чужбина отново и възможно ли е да продължите в един щаб с Тодор Янчев?

– Работил съм със Стойчо Младенов доста години и навън, и в България. Професията ни е такава, че където има нужда, там ще работя. Чуваме се с Тошко, но нищо не се знае. Нека първо дойде предложение за работа. Засега подобно не е имало, но аз имам нагласата и съм готов да започна.

– Накрая ще посетите ли дербито следващата седмица и как ви се струва Левски?

– Разбира се, че ще го гледам на стадиона. Отлично познавам треньорския екип на Левски, дълго време работихме в Казахстан. Мъри Стоилов и Цанко Цветанов са страхотен тандем и не може да им се отрече какво свършиха за 7-8 месеца, но се надявам ЦСКА да победи.