google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Чиновниците от европейската централа и поддържниците им от местните федерации са сред главните виновници за баталните сцени в последните месеци

Заспалият звяр не се закача! Уви, самозабравилите се чиновници от европейската централа УЕФА, с охота подкрепяни от немалко местни федерации, не спряха да огласят футболната джунгла с дразнещи крясъци, несполучливо обявявани за харесвани мелодии.

Всъщност бунтът на феновете е резултат на нелепите опити на управниците да наложат псевдо-футболна култура по стадионите, гарнирана с много политика, лицемерие и подмяна на утвърдени ценности.

В последните месеци Европа е буквално залята от агресия около игралните полета, като нерядко се случваше до временно спиране на мачове или дори до тяхното прекратяване.

Последният такъв случай е от снощи, когато двубой с участието на българския национал Васил Божиков беше спрян заради масов бой на терена. Стотици фенове на челниците в словашкото първенство Спартак (Търнава) и Слован (Братислава) нахлуха на игралното поле и оформиха куп масови мелета.

Мач на Божиков в Словакия спрян след масов бой на терена (ВИДЕО) 1

Ескалацията по футболните арени обаче далеч не се ограничава във винаги сочената с пръст източна Европа.

Дори в едно от водещите първенства на Стария континент – френското, отбелязаха рекордни нива на хулигански прояви по трибуните. Нещо повече, нахлуването на фенове на терена вече стана нещо като обичайна практика и беше наблюдавано в доста от кръговете както в елитния ешелон, така и в Лига 2.

See the source image

Сблъсъци имаше и в мачове от европейските клубни турнири, а реакцията на УЕФА отново наподобяваше поведение на отдавна отдалечила се от реалните проблеми на хората политическа формация.

Би било наивно да се дава еднозначно обяснение на причините за събудилото се хулиганство по стадионите. По-внимателен разрез на събитията, а и откровенията на участващите в баталните сцени сякаш осветляват картината.

Ясно е, че винаги ще има едно ядро от запалянковци, което ненавижда ултра-комерсиализацията на любимия спорт, циничните цени на всичко, свързано с играта и разглезеното поведение на част от съвременните звезди.

Но в добавка към това футболните управници сътвориха куп фалшиви инициативи, с които да предизвикат бунта от трибуните.

Колениченето в измислената борба с расизма не води до никаквa промяна в мисленето. Напротив, немалко хора осъзнават, че ги баламосват! Отдавна стана ясно, че каузата Black Lives Matter (BLM) е окупирана и лансирана от хора, известни с мерзките си политически маневри.

Не е случайно, че играчите на Англия – страната, смело прегърнала идеята да “реформира” вековните си традиции, получават особено мило посрещане при визитите си в Европа.

Стигна се дотам, че унгарски и полски фенове се обединиха в общ съпротивителен фронт и заедно воюваха срещу защитниците на властите в Англия. Насред смятания дълго време за футболен храм –  “Уембли”!

Нахалното пробутване пред очите на феновете на всякакви дейности и атрибути на ЛГБТ-общността води до още по-силно раздразнение у немалки групи запалянковци.

Стигна се до безпрецедентна офанзива от страна на германските власти, които запели в хор с най-гласовитите активисти на споменатата общност, не се посвениха да поискат стадиона в Мюнхен да грейне в характерните цветове на дъгата по време на мача от Евро’2020 между бундестима и Унгария.

See the source image

В резултат на разразилата се какафония куп нехарактерни за футболните стадиони зрители заеха място на “Алианц Арена”, на която можеха да бъдат забелязани хиляди от пъстроцветните флагове.

По ирония на съдбата през първото полувреме над Мюнхен се изсипа дъжд, който в един момент прерасна в същински порой, придружен със силен вятър. В този момент флагчетата на дъгата изведнъж започнаха да търсят подслон и сушина, докато хилядите гласовите унгарски привърженици запяха с още по-високи децибели, сякаш усетили подкрепа свише…

Освен раздразнението от двете противоречиви кампании, разбира се, не бива да се пренебрегва и наслоилото се недоволство от прекомерните и често лишени от логика практики, обвити със загрижено звучащото определение “мерки, насочени срещу разпространението на коронавируса”.

Нелепите "инициативи" на УЕФА отприщиха нова вълна от насилие 1

 

Време е хората, управляващи футбола, да опитат да направят по-трезва оценка на онова, което забъркаха с т. нар. инициативи със социална насоченост и да си припомнят, че далеч не всички, посещаващи футболните стадиони са закърмени с идеите, налагани от УЕФА и сподвижниците и.

Подходът, с който се опитват да превъзпитат голяма част от буйните момчета по трибуните е крайно неподходящ и се нуждае от същинско реформиране.