google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Популярното месечно списание 11 Freunde показа, че непреходните футболни ценности все още са уважавани. Макар и на все по-малко места…

В разгара на заключителните дуели в Шампионската лига немското издание информира своите читатели, че няма да отразява брандирания като зрелищен полуфинален двубой между новите богаташи РБ Лайпциг и Пари Сен Жермен.

11 Freunde се аргументира с обяснението, че клубът от Лайпциг е изкуствено създаден, а един от авторите не се посвени да напише, че развитието му по-скоро наподобява “деца, които мамят на компютърни игри”.

През 2009 г. империята “Ред Бул” пое управлението на петодивизионния ССВ Марканщад, а съвсем скоро футболният свят стана свидетел на ултра-комерсиалния проект РБ Лайпциг.

Година след година клубът се изкачваше в йерархията на немския футбол благодарение на купищата милиони, изсипани от милиардера Дитрих Матешиц – шеф на “Ред Бул”.

Миналата седмица пък воденият от Юлиан Нагелсман тим победи Атлетико Мадрид с 2:1, за да си осигури място сред Топ 4 в най-престижния европейски клубен турнир.

“РБ Лайпциг е на полуфиналите на Шампионска лига,” написаха от 11 Freunde. “При нормални обстоятелства бихме отразили това. Но РБ Лайпциг не е нормален клуб, дори и много хора да са го забравили.

“Ние се обявяваме против това, тъй като не искаме да нормализираме РБ Лайпциг и това, в което се е превърнал. Няма нищо романтично в начина, по който този състав е конструиран.

“Никой не иска да каже нещо негативно за скаутското звено на клуба. Но кой друг третодивизионен тим може да си позволи да похарчи 1,5 милиона за футболист?

Един от пишещите в 11 Freunde Макс Динкелакер обобщи триумфалния път на РБ Лайпциг така: “Техният успех ми прилича на деца, които мамят на компютърни игри”.