Обамеянг изстреля Арсенал към рекорден 14-ти трофей във “ФА Къп”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Арсенал спечели за рекорден 14-ти път турнира “ФА Къп” след успех с 2:1 срещу Челси на финала на “Уембли”. В герой за “топчиите” се превърна нападателят Пиер-Емерик Обамеянг, който отбеляза и двата гола за своя тим.

“Топчиите” направиха пълен обрат във финала, за да сразят своя градски съперник, който влезе в сблъсъка като лек фаворит. Кристиан Пулишич бе дал аванс на Челси още в 5-ата минута, но Обамеянг изравни от дузпа в 28-ата. В 66-ата минута на срещата габонският нападател вкара страхотен гол, за да донесе 14-ият трофей от “ФА Къп” на “артилеристите”. С този триумф, Арсенал си осигури и участие в турнира Лига Европа, след като завърши на 8-ото място във Висшата лига и не успя да си осигури европейски футбол от първенството.

Наставникът на Арсенал Микел Артета заложи на схема 3-4-3, като в нападение действаха Никола Пепе, Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг. В средата на терена испанският мениджър заложи на Бейерин, Себайос, Джака и Мейтланд-Найлс, а в защита пред вратаря Емилиано Мартинес действаха Холдин, Давид Луис и Киерън Тиерни.

Франк Лампард започна със същата схема, като атаката на Челси бе водена от Кристиан Пулишич, Оливие Жиру и Мейсън Маунт. В защита пред вратаря Уили Кабайеро стартираха Курт Зума, Антонио Рюдигер и Аспиликуета, а в средата на терена започнаха Алонсо, Ковачич, Жоржиньо и Рийс Джеймс.

Двубоят на “Уембли” започна във вихрено темпо като Обамеянг и Мейсън Маунт имаха ранни шансове за попадение. В 5-ата минута резултатът бе открит, след като Маунт комбинира с Оливие Жиру, който намери Кристиан Пулишич. Американецът се справи със защитник на съперника и с прецизен удар преодоля Емилиано Мартинес за 1:0.

В 25-ата минута Никола Пепе вкара много хубав гол за “топчиите”, но попадението бе отменено поради засада на Мейтланд-Найлс в хода на атаката. Малко след това Аспиликуета извърши нарушение в наказателното поле срещу Обамеянг. Габонският нападател застана зад топката при 11-метровия наказателен удари и не сбърка за 1:1.

“Топчиите” завършиха по-силно полувремето и можеше да направят обрат до почивката, но Мейтланд-Найлс и Лаказет пропуснаха да се разпишат.

Четири минути след началото на второто полувреме голмайсторът за Челси – Кристиан Пулишич, се контузи и бе заменен от Педро. В 57-ата минута Лаказет и Обамеянг комбинираха като последният шутира към вратата, но не нанесе добър удар по топката.

Единадесет минути по-късно Ектор Бейерин направи страхотен пробив в полето на съперника. Кристенсен направи шпагат, за да го спре, но топката отиде в Пепе, той комбинира с Обамеянг, който с майсторски прехвърлящ удар от близка дистанция прати топката във вратата на Уили Кабайеро за 2:1.

В 73-ата минута нещата за Челси се влошиха още повече, след като халфът Матео Ковачич бе изгонен за втори жълт картон. В интерес на истината нарушение на хърватина нямаше, което се видя на повторенията, но реферът реши да прати играча на Челси в съблекалнята.

Така за тима на Франк Лампард мачът стана много труден. Челси така и не успя да създаде чисто положение за гол, а Арсенал се защитаваше добре, за да се поздрави с победата и спечели “ФА Къп” за 14-ти път в своята история при 21-вия си финал в състезанието.