Очакваните треньорски рокади в големите клубове в Европа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Байерн Мюнхен се разделя с Флик, може ли да намери отговора в Ливърпул?

Най-големите клубове в Европа са в заглавията на всички медии по причина, която, обикновено, никой не би очаквал от футболните колоси.

Скандалното обявяване на планираната Европейска Суперлига и гръмовният отзвук, който получи, сякаш измести съвсем в периферията уволнението на Жозе Моуриньо от Тотнъм. След 17 месеца начело на „шпорите“, Специалния беше освободен. Освен това португалецът е освободен седмица преди финала на Купа на Лигата. Така Тотнъм става първият тим, който Моуриньо е водил повече от 20 мача и няма трофей с него.

Уволнението на Специалния хвърля светлина върху факта, че голяма част от „супер-клубовете“ (а трябва да приемем, че „шпорите“ са такъв, след като бяха включени в Суперлигата), може би ще търсят смяна на треньора през лятото.

Тотнъм

В момента мениджър на Тотнъм е Райън Мейсън. 29-годишният бивш полузащитник, който бе принуден да сложи край на активната си състезателна кариера през 2018-а заради постоянни контузии. Мейсън води младежите на „шпорите“, когато получава обаждането да замени Моуриньо.

По всяка вероятност Мейсън ще остане до края на сезона, но е трудно да се повярва, че в лондонския тим няма да потърсят по-подходящ вариант за мениджър през лятото.

Борусия Дортмунд

Борусия Дортмунд е още един от тимовете, в който предстои рокада. Един Терзич пое „жълто-черните“ през декември 2020-а от Люсиен Фавр и успя да свърши прилична работа с отбора, предвид обстоятелствата. Въпреки това, процентът на успех на тима е 52%, което обяснява и желанието на шефовете за нещо повече.

Това се очаква да се случи с назначаването на треньора на Борусия Мьонхенгладбах – Марко Розе. „Жребчетата“ в момента заемат 7-ото място във временното класиране на Бундеслигата, но под ръководството на 44-годишния специалист имаха впечатляващи изяви, а освен това стигнаха до 1/16-финалите в Шампионска лига, където обаче бяха отстранени от Манчестър Сити. Розе със сигурност ще донесе нужната енергия и зрелищен футбол на „Сигнал Идуна Парк“.

Байерн Мюнхен

Ханзи Флик спечели 6 трофея с Байерн Мюнхен в своя първи сезон и половина, но сега треньорът обяви решението си да напусне баварците след края на кампанията. Това веднага доведе до спекулациите, че следващата му работа ще бъде като селекционер на националния отбор на Германия.

Флик води баварците в 82 мача, в които отборът записа 67 победи, отбеляза 246 гола и получи само 85. Той е изключителен специалист, който неминуемо ще вдигне класата на отбора, който поеме. Ханзи Флик постави висока летва и на Байерн няма да бъде никак лесно да намери достоен негов заместник.

Ливърпул

Дали обаче в Байерн не гледат към Ливърпул за наследник на Флик? И дали не става въпрос за най-добрия германски мениджър в света? Химията на Юрген Клоп с Ливърпул като клуб, с града и с феновете на отбора се случи мигновено. Клоп покори сърцата на мърсисайдци много преди да донесе чаканите трофеи в Шампионска лига и Премиър лийг.

Клоп е известен като човек с принципи, а в Ливърпул дори не се консултираха с него за включването на отбора в Суперлигата. Подобна „измяна“ от страна на клубното ръководство може да доведе до конфликт между двете страни, а обаждане от Байерн, който категорично отказа да участва в Суперлигата, и евентуално завръщане в родината му Германия, може да разколебае мениджъра на мърсисайдци. Не знаем, дали може да се случи, но не е изключен вариант.

Ювентус

Ювентус спечели девет поредни титли в Серия „А“ до този сезон, като в Торино се почувстваха непобедими и уволниха Маурицио Сари (който тъкмо бе осигурил деветата), назначавайки на негово място неопитния Андреа Пирло. Очакванията за десетата обаче не се оправдаха, а „бианконерите“ в момента са четвърти и изостават с 13 точки от лидера Интер, който почти сигурно ще триумфира в шампионата.

За планираната треньорска смяна говори и публикацията на “Шпорт Билд”, според който от Ювентус са се свързали с Ханзи Флик, в опит да го убедят да застане начело на торинци през новия сезон.

Барселона

Роналд Куман се справя доста добре на треньорския рул в Барселона. Той пое каталунците в период, в който никой нямаше големи очаквания от сезона и успя след трудно начало да изведе тима до третата позиция в Ла Лига, като на „Камп Ноу“ все още имат реални шансове да се пребоят и за титлата. Освен това каталунците бяха безапелационни във финала за Купата на краля срещу Атлетик Билбао и след победа с 4:0 спечелиха трофея.

Причината Куман да бъде освободен? Тук трябва да се види къде Барселона се провали този сезон. Тактическата подготовка и настройката на тима в големите двубои, а към това трябва да се прибави и слабите решения на нидерландеца при смяна на футболисти. Всичко това доведе до големи проблеми за каталунците. Барса загуби и двата Ел Класико, като причината са собствени грешки и лошите решения на треньора.

Ще бъде смел ход Куман да бъде освободен след един сезон, но може би това е решението, за да може Барселона да се върне истински сред най-големите на футболната карта в Европа.