Олимпийското бъдеще на щангите под сериозна заплаха
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Президентът на МОК Томас Бах допуска, че спортът може да бъде изваден от програмата на Игрите през 2024-а

Един от емблематичните спортове на България – вдигането на тежести, може да бъде извадено от Олимпиадата през 2024 година заради проблемите на международната федерация, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Уличеният в куп скандални практики президент на централата Тамаш Аян напусна поста си, но това не намали хаоса – скандалите с допинг се случват твърде често, а освен това нерядко има обвинения в корупция.

Преди три месеца световната анти-допинг агенция (УАДА) обяви, че 18 щангисти от 6 страни са заподозрени в това, че са фалшифицирали пробите си. Освен това УАДА разкри двойници на атлети, които дават допинг проби вместо тях.

“Ситуацията става все по-неприятна и сложна,” заяви Бах. “Федерацията игнорира идеите за задължителни промени, при това въпреки всички наши предупреждения.”

Вдигането на тежести е най-успешният спорт за България в историят на Олимпийските игри. Нашите тежкоатлети има 12 златни медали, 16 сребърни и 9 бронзови. Освен това страната ни спечели и едно сребро в женското вдигане на тежести.