От изпадане до Манчестър Юнайтед в ЛЕ – приказката на Гранада
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Испанският отбор се луташе между Ла Лига и Сегунда, а днес посреща "червените дяволи" в Европа

Нещо вълшебно се случва в един от най-очарователните градове на Испания. Гранада е добре известна със своята архитектура, тапас и всестранна красота, но трябва да се каже, че местният футболен отбор определено не е притегателна сила за фенове от всички краища на света да дойдат и да гледат мачовете им.

Гранада в исторически план дори не е един от най-големите три региона в клубния футбол в Андалусия и отдавна живее в сянката на Севиля, Бетис и Малага.

Или поне досега.

В четвъртък Гранада приема могъщия Манчестър Юнайтед на далеч не толкова модерния си 19-хиляден стадион “Лос Карменес” в четвъртфинал на Лига Европа. И по-голямата част от скромната им фенбаза без съмнение ще се щипят и ще се чудят дали това не е сън. Приказката на Гранада е много сходна с тази на Лестър. Те са прекарали по-голямата част от историята си подскачайки между Ла Лига и Сегунда и след шест години в борба да не изпаднат от първа лига, те завършиха на последното място през 2016-17 година.

Завършиха десети следващия сезон и изглеждаше, че ще си останат за дълго в Сегунда. Но всичко това се промени с назначаването на вдъхновяващия Диего Мартинес за треньор. 40-годишният тактик беше сравнително неизвестна фигура, която имаше само задкулисни роли преди това в Севиля и кратък и неуспешен престой като треньор на Осасуна. Но той направи незабавно огромно впечатление в Гранада, насочвайки ги обратно към Ла Лига в първия му сезон след като завършиха втори.
От изпадане до Манчестър Юнайтед в ЛЕ - приказката на Гранада 1
Още по-невероятно е, че те пренесоха тази впечатляваща форма и в следващата кампания, осигурявайки си европейска квота за пръв път в историята си със седмо място в Ла Лига, като заедно с това достигнаха и полуфиналите в Купата на Краля.

Каква е тайната на Мартинес?

Бившият нападател на Тотнъм Роберто Солдадо, който сега води атакуващата линия на Гранада на 35 години, говори за Мартинес в интервю за канала на Лига Европа. “Той напълно преобрази нещата. Направи революция във вътрешната работа и растежът на клуба до голяма степен се дължи на него и вярата, която всички в съблекалнята имаме към него”.

Самият Мартинес заяви, че е фен на сериозната физическа подготовка, добре организираният отбор и широчина на атаката. Гранада е отбор, който не разчита на отделна звезда, а вместо това всички работят като една сплотена единица и всеки знае каква е ролята му на терена.
От изпадане до Манчестър Юнайтед в ЛЕ - приказката на Гранада 2
Фактът, че най-скъпият трансфер в настоящия отбор е нападателят Луис Суарес (но не онзи!), който струваше 6.75 милиона британски лири от Уотфорд, само прави приказката на Гранада още по-необикновена и изкачването им към върха не е определено от пръскане на пари. Впечатляващият им сезон миналата година със сигурност не е късмет, тъй като и през тази кампания вървят на девето място. Но дебютът им в Лига Европа определено прикова вниманието на всички.

След като завършиха втори в групата си, те продължиха на 1/16-финалите, където елиминираха последователно Наполи, а след това и Мьолде, за да стигнат до тук – два мача срещу Манчестър Юнайтед. Разбира се, отборът на Оле Гунар Солскяер си остава фаворит и се очаква да премине към 1/2-финалите без проблеми. Но Гранада няма какво да губи и ще вярва, че може да пренесе мечтата си още една стъпка по-напред, отнемайки скалпа на най-големия отбор досега в историята си. Ако смеете – отпишете ги.