Последният кръг в група “В” на ШЛ е истински ребус
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Три отбора се борят за второто място и класиране на 1/8-финалите

И най-опитните холивудски режисьори трудно биха могли да измислят по-интругващ сценарий, какъвто се заформя в последния кръг от груповата фаза на Шампионската лига в група “В”.

Там има един безапелационен победител и това е Ливърпул. “Мърсисайдци” събраха 15 точки от пет мача и са сигурни в първото си място още преди петия кръг.

Зад тях обаче, вторник вечер, битката за подгласник ще бъде свирепа. Порто влиза в шестия кръг с едни гърди напред, тъй като има пет спечелени точки. Зад тях обаче са плътно Милан и Атлетико Мадрид с по четири. Във вторник “росонерите” приемат Ливърпул на “Сан Сиро” в мач “всичко или нищо”, а Порто е домакин на Атлетико Мадрид на “До Драгао”.

Милан остана в теоретичната битка за второто място след инфарктна победа над “дюшекчиите” преди две седмици с 1:0, взимайки първа победа в турнира от седем години.

Сметките показват какви ли не възможности за обрат, а ето и какво трябва да се случи за всеки един отбор, ако иска да се класира напред:
Последният кръг в група "В" на ШЛ е истински ребус 1
За да се класира напред Порто:
1. Португалците трябва да победят Атлетико Мадрид без значение какво се случи в другия мач
2. Ако Порто направи равен срещу Атлетико Мадрид, трябва Милан да не побеждава Ливърпул
Последният кръг в група "В" на ШЛ е истински ребус 2
За да се класира напред Милан:
1. Милан трябва да победи Ливърпул и да се надява Порто и Атлетико Мадрид да завършат наравно
2. Милан трябва да победи Ливърпул, а Атлетико Мадрид да победи Порто със същия резултат, с който “росонерите” са надвили “мърсисайдци”.
Последният кръг в група "В" на ШЛ е истински ребус 3
За да се класира напред Атлетико Мадрид:
1. Трябва да победи Порто, а Милан да не побеждава Ливърпул
2. Трябва да победи Порто, а Милан да победи Ливърпул, но с гол по-малко отколкото Атлетико е надвил португалския тим.

Особено интересна е последната възможност. Ако хипотетично приемем, че Милан победи Ливърпул с 1:0, а Атлетико Мадрид надвие Порто с 2:0, 3:1 или т.н., то испанците продължават напред. Причината е, че и двата отбора ще съберат по седем точки, ще имат еднакви резултати в преките двубои (по една победа) и  еднаква голова разлика в тези мачове (2:1 за Атлетико в Италия и 1:0 за Милан в Испания).

Така се стига до общата голова разлика, която също ще бъде равна, както и вкараните голове в групата. Тогава се гледа последният абзац от правилата на УЕФА в такива ситуации – голове, отбелязани на чужд терен. При тях Атлетико ще има предимство, тъй като Милан има вкарани три, но не може да добави повече, тъй като е домакин на Ливърпул, докато Атлетико ще е вкарал поне два, за да се стигне до този показател и така ще изпревари “росонерите”.

Битките определено ще бъдат изключително напрегнати, а тук можете да видите и какво очакват водещите букмейкъри 24 часа преди сблъсъците:

Порто – Атлетико Мадрид: 
Efbet: Порто 2.80 Равен 3.35 Атлетико М 2.75
Winbet: Порто 2.71 Равен 3.25 Атлетико М 2.71
Bet365: Порто 2.75 Равен 3.30 Атлетико М 2.60
Bwin: Порто 2.75 Равен 3.25 Атлетико М 2.55

Милан – Ливърпул:
Efbet: Милан 2.10 Равен 3.85 Ливърпул 3.55
Winbet: Милан 2.08 Равен 3.66 Ливърпул 3.40
Bet365: Милан 2.00 Равен 4.00 Ливърпул 3.30
Bwin: Милан 2.00 Равен 4.00 Ливърпул 3.25