Просто е велик! Джокович възкръсна от 0:2 и спечели Ролан Гарос
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Сръбският тенисист изглеждаше обречен след първите два сета срещу Стефанос Циципас, но направи невероятен обрат

Новак Джокович за пореден път изписа името си със златни букви в историята на тениса! Ноле успя да победи Стефанос Циципас след изключителен мач на финала на Ролан Гарос и пълен обрат от 0:2 сета до 3:2 за над четири часа игра в титанична битка!

Taка Джокович стана първият тенисист в “оупън” ерата, който е спечелил всеки турнир от Големия шлем два пъти!


Първият сет на мача продължи над час и бе изключително оспорван. Двамата тенисисти играеха на много високо ниво и не дадоха точка за пробив на съперника до десетия гейм, когато Циципас получи сет бол на сервиса на Джокович. Сърбинът обаче отрази тази възможност и изравни геймовете на 5:5. След това Джокович вдигна нивото и проби за 6:5, но пък в 12-ия гейм допусна пробив и Циципас вкара сета в тайбрек. Гръцкият тенисист започна по-силно решителния дълъг гейм и поведе с 4:0 точки. Джокович показа характер и изравни при 5:5, а дори получи и сет бол, но не успя да го реализира, а в крайна сметка Циципас спечели тайрека с 8:6 точки.

Във втория сет на финала световният номер 1 не се чувстваше комфортно. Той допусна пробив още в първия гейм, а Циципас доминираше в разиграванията. Гъркът не даде точка за пробив на съперника и го проби отново в седмия гейм, за да поведе с 5:2. След това на собствено подаване Циципас спечели гейма на 15 точки, с което взе втория сет и поведе с 2:0.

Сет номер 3 на срещата обещаваше да бъде много оспорван още от самото начало. Джокович демонстрира доста по-добра игра и бе по-активният тенисист, търсейки уинъри. Четвъртият гейм на сета се оказа решаващ, като в него сърбинът проби, реализирайки петия брейк бол в гейма. След това Джокович затвърди аванса си и поведе с 4:1. Световният номер 1 не изпусна инициативата до края на сета и го спечели с 6:3, за да се върне в битката за трофея на Ролан Гарос.

Преди началото на четвъртата час Циципас поиска медицински таймаут и на корта влезе физиотерапевт, който провери набързо състоянието на гръцкия тенисист, но до по-дълга пауза и третиране на някаква контузия не се стигна. Проблемите при Циципас обаче бяха явни и Джокович успяваше да взима много по-лесно точки и бързо направи пробив. В третия гейм Ноле стигна до втори пробив след генинална игра в заключителната фаза, след като отрази три възможности за спечелване на гейма от гърка. Ново потвърждаване на пробива и резултата стана 4:0 на „Филип Шатрие”. Циципас върна един гейм до 1:4, но до края на сета логичното се случи и сърбинът прати мача в пети сет.

В началото на последната част Джокович беше безпогрешен, като затрудняваше максимално Циципас с удари с топспин. Така гъркът направи грешка в петия гейм и допусна пробив – 3:2 за сръбския му опонент. След това Ноле затвърди пробива си, а в седмия гейм беше напът отново да пробие, но Циципас се събра и остана в мача. Така се стигна до 5:4 и сервис на Джокович, като нервите и на двамата бяха максимално опънати, а Циципас спаси един мачбол. При втората си възможност обаче Ноле изпълни перфектен сервис, който му даде топка на мрежата и той я заби за 19-тата си титла от Големия шлем!