google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Спортният министър разкри за сериозни нарушения в родния спорт последните години

Спортният министър Радостин Василев гостува в Нова телевизия, където разкри за изключително сериозни нарушения, които са установени в министерството.

Едно от най-фрапиращите е изплащането на над 15 млн. лева авансово за изграждане на физкултурни спортни салони в училищата, но няма нито салони, нито пари.

„През 2020 са сключени договори за изграждане спортни физкултурни салони в училища на различни територии. Около 15 млн. лева са изплатени авансово, като до ден днешен само на няколко места е започнал етап на проектиране. Нямаме нито един салон, няма възстановен нито един лев на срещата. При анализа на договорите екипът на министерството и аз установихме, че гаранциите по договорите са изтекли. Ние тук виждаме класически пример на автомагистрали. Изплатили сме 15 млн. лева и една година по-късно всички договори са изтегли без никакво изпълнение, с малко проектиране, а парите ги няма и салоните ги няма. Тепърва ще разберем къде са парите. Възложил съм искане за възстановяване на всички средства, които сме платили авансово“, каза Василев.

„Няма салони, няма и пари. Година и няколко месеца никой не знае къде са парите. Искам от тези фирми, които имат свързаности помежду си, за да възстановят ресурсите в министерството. Има лица, които е трябвало да извършат дейности, които не са извършени. Май двете страни са се разбрали да няма салони, но парите да бъдат платени. Ще искам да се търсят отговорните лица. Пример за безобразие. Разговарях по темата с министър Рашков, премиера и финансовия министър. Аз не мога да разследвам, но не би представлявало проблем да са тайна, след като дадем документация. Ако възстановят средствата проблем няма, но ми се струва, че трудно ще се случи. Фирмите не са големи и са създадени преди самите поръчки“, каза още Василев.

Всяко нещо, което се е случвало през последните 12 години в спорта не се е случвало по определени правила и начин, а се е случвало по вторични заповеди на някой по телефона или устна. Постоянно получавам отговор „тук е така“ – от децата до спорта за високи постижение, отчетност на федерации и т.н. Срам е за системата на спорта, че базите са в такъв вид след толкова много години. Толкова откраднати и изчезнали средства нямаме нищо. Оттук нататък спортната инфраструктура трябва да се подновява. Ще се опитаме да възстановим основни и най-тежки инфраструктурни проекти“, допълни още той.

Радостин Василев разкри и за други проблеми в министерството. „Изисквам документ по казус, който е много актуален и този документ трябва да е при нас, но него го няма. Някой го е дал на ръка на друг човек и този документ не знаем къде се намира. Органите, които ни съдействат ще достигнат до някои неща, които са притеснителни и може да се стигне до законосъобразни действия“, заяви той.

„Разбира се, че не съм министър на ЦСКА. Някои недоброжелател в задкулисието иска да бута синя България да мрази министъра на спорта, защото той някога е работил в ЦСКА и защото е бил привърженик на ЦСКА. От момента, в който съм взел длъжността министър, съм привърженик на целия български спорт. Подал съм ръка на абсолютно всички. Не само на футбола, не само на Левски и ЦСКА.

Когато започнат политически задкулисия да натискат определена общност аз съм поставен в сложна ситуация да обяснявам, че не съм министър на ЦСКА. Никога не съм парадирал с принадлежността си към ЦСКА. Колкото ми е близък г-н Сираков, толкова ми е и близък г-н Ганчев. За разлика обаче от предишния премиер, който 12 години се хвалеше, че е върл левскар. Аз не бих направил подобно нещо никога. Когато фалира ЦСКА и се зародиха два отбора бившият премиер каза: „Тъкмо ще играят събота и неделя“. Това е подигравка“, заяви Василев.

Той говори и за коментара свързан със стойността на козирката на стадион „Георги Аспарухов“, от където реално тръгна напрежението.

„Коментарът ми за стойността на трибуната, че ще е колкото самия сектор, го направих като пресъздадох думите на главния архитект на София в моя кабинет. Ако съм знаел, че това ще обиди ръководството на Левски нямаше да го правя. Аз не съм човек, който иска да притиска и мачка някого. Понеже на ЦСКА стадиона е в „Сердика спортни имоти“ и министерството е принципал на това дружество, искам по законен начин те да имат възможност сами да построят нещо, за да облагородят моя имот. Ако от Левски, тъй като стадионът им е при областния управител, искат да построят трибуна, аз ще съм първият, който ще отиде при областния управител на София и ще искам да им се съдейства документално, за да си построят козирката на своята трибуна“, заяви още той.

„Не трябва да има деление между феновете. Съперничеството е само на терена. 30 години българите се делим – ЦСКА-Левски, грозни-красиви. Затова сме на този етап от своето развитие – на последно място по всичко в Европа. Обединим ли се, извън чисто спортната страна, без омраза, ние ще имаме успех“, завърши Радостин Василев.