Рангник: За Милан, преговорите и защо не би разчитал на Ибра…
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ралф Рангник потвърди, че е бил потърсен от Милан само няколко дни след назначението на Стефано Пиоли, а освен това постави под съмнение необходимостта от задъжането в отбора на нападателя Златан Ибрахимович.

Сделката по привличането на германеца изглеждаше сигурна след преговори, продължили няколко месеца, когато изведнъж Росонерите обявиха, че ще удължат контракта на своя старши треньор.

В любопитно интервю за La Gazzetta dello Sport Рангник донякъде хвърля светлина какво всъщност се е случило зад кулисите.

“Милан направи първи контакт с мен в края на октомври,” споделя бившият директор на Ред Бул. “Тогава отборът беше на три точки от зоната на изпадащите.

Пиоли беше назначен за наставник на колоса от Милано на 9 октомври, заменяйки на поста Марко Джампаоло.

“Никога не споделих това публично,” коментира Рангник. “Искам ясно да заявя, че никога не съм подписвал какъвто и да е контракт и не съм сключвал сделка. Само преди три седмици аз все още нях обвързан с Ред Бул.

“Колкото до Милан, това беше най-добрият отбор след прекъсването заради коронавируса и промяна в този момент нямаше да е разумна.

“Пиоли си заслужи новия контракт, а и аз уважавам хората като него. Когато дава интервюта, той винаги се фокусира върху целите.

“А дали това е било правилното решение в средносрочен или дългосрочен план, това вече е друг въпрос.

Както Звонимир Бобан, така и Паоло Малдини бяха противници на назначението на Рангник като хърватинът дори твърдеше, че изпълнителният директор на клуба Иван Газидис е водил разговорите си с германеца без да ги информира.

“Никога не съм си позволил да изрека каквото и да е за Милан. Никога! За Малдини бих могъл да говоря само като бивш играч: невероятен, истинска легенда.

“Но не бих могъл да кажа същото за него като спортен директор, тъй като, казано съвсем простичко, не знам как върши работата си.

“Погледнато отвън обаче си задаваш въпроса дали собствениците са щастливи с постигнатите резултати, имайки предвид инвестираните пари в последните няколко години.

“Дали аз съм бил причината Бобан да напусне Милан? Трябва да попитате тези, които представляват клуба.”

Рангник опита да се измъкне, когато беше запитан и дали щеше да опита да задържи звездата Златан Ибрахимович. Но всъщност всички разбраха какво мисли…

“Всъщност това, което трябва да ме запитате е: защо Милан се обърна към мен? Какво искаха да направят? Може би желаеха промяна в начина, по който се случват нещата…

“Не е в стила ми да се фокусирам върху 38-годишен играч. Тук не става дума за способности, а просто аз предпочитам да създавам, да развивам таланти.

“Според мен не е особено разумно да залагаш на Ибрахимович или Симон Кяер, но това, разбира се, е моята гледна точка. Ибра беше прав, когато заяви, че не ме познава. Аз никога не съм го срещал.

Запитан какво би направил, за да върне Милан на върха на италианския и европейския футбол, Рангник отговаря:

“На първо място е нужно да се постави конкретна цел – класиране за Шампионската лига, защото никой не иска да играе в Лига Европа.

“Отборът има прекрасен пример, при това само на 30 километра от Милано. Аталанта борави с едва 30 процента от бюджета на Милан, но продължава да финишира по-напред в класирането.

“Това е така, защото те правят разумни инвестиции и имат една от най-добрите юношески академии в Европа. Не е само заради Джан Пиеро Гасперини. Става дума за колективен спорт…

“Също така съм впечатлен от стила на Антонио Конте в Интер – динамичен и агресивен. Аз винаги съм смятал, че футболът трябва да се играе на високо темпо, със здрава преса – нещо, което в Америка вече наричат “Ралфбол”. Всички млади играчи в нашите академии израстват с този начин на мислене.

Според публикациите в медиите Милан планирал да даде на Рангник свобода на действие на трансферния пазар, превръщайки го в нещо като сър Алекс Фъргюсън – фигура, която оперира и като треньор, и като спортен директор.

“В последните 36 години постигнах повече успехи, когато работех просто като треньор,” казва германецът. “Смятал съм се за част от една по-голяма машина, състояща се от най-различни елементи. Винаги търся най-добрите – от персонала до хранителните специалисти, от психолога през видео-анализатора до скаутското звено.

“Това е методът на работа, който би имал успех в Серия А, стига да има подкрепа. Вземете например Висшата английска лига. Юрген Клоп не би подписал с играч, който не притежава подходящия манталитет или характеристики, с които да пасне на неговия стил. Пеп Гуардиола е същият…”