Раздвоение в БФС – махат Дерменджиев сега или в края на ноември
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Бъдещето на селекционера на националния тим Георги Дерменджиев е ясно – той няма да остане начело на отбора.

Ръководните фактори в Българския футболен съюз обаче са изправени пред дилемата кога да освободят бившия наставник на Лудогорец и Левски.

Някои от силните фигури в родната футболна централа били категорични, че няма нужда да се губи време и настояват раздялата с Дерменджиев да бъде обявена още тази седмица.

Все още обаче няколко от членовете на Изпълкома на БФС изразявали мнение, че било по-разумно треньорът да остане на поста си и за двата мача в Лигата на нациите през ноември –  тогава играем срещу Финландия в София и Ирландия в Дъблин.

Те се аргументирали с това, че не е особено логично да се назначава временен наставник за двата формални двубоя на Лъвовете, имайки предвид, че той няма да запази работата си след конгреса на централата през декември.

В същото време обаче вече били обмисляни варианти с временни треньори, които в момента са в щабовете на младежки или юношески тимове на България.

Престоят на Дерменджиев начело на националния тим беше изключително неуспешен. Сухата статистика показва, че България загуби 6 от 8-те си мача под негово ръководството, записвайки само една победа и едно равенство. Головата разлика също е смущаваща – 3:10

Неизбежната раздяла с Дерменджиев ще означава, че осми специалист ще заеме на поста национален селекционер само за последните 10 години.

В началото на десетилетието БФС беше заложил на Станимир Стоилов, а след това се изредиха Михаил Мадански (с временен статут), Любо Пенев, Ивайло Петев, Петър Хубчев и Красимир Балъков.

На този етап липсват ясно изразени фаворити за позицията.

Спряга се името на бившия наставник на Славия Златомир Загорчич, който се познава отлично с голяма част от националите и заради работата си в Литекс. Влиятелният акционер в ЦСКА 1948 Цветомир Найденов пък публично предложи за треньор да бъде назначен предводителят на Черно море Илиан Илиев.