Сашо Станков: Крушарски е ключът към успеха на Бруно в Локо Пд
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Купата е задължителният ми­нимум за Акрапович този сезон"

Бруно Акрапович напусна треньорския пост в Локомотив Пловдив, за да поеме поеме столичния гранд ЦСКА. Босненецът е вторият треньор, който е водил и двата тима през този век. До този момент единственият друг специалист, който го беше правил е Александър Станков. Синът на “червената” легенда Борис Станков има три престоя като треньор на “Армията”. През сезон 2013/14 пък е начело на пловдивския Локомотив.  Станков коментира пред “Тема Спорт” рокадата на “Армията” и даде своето мнение за Акрапович, с който работи заедно на “Лаута” през 2019 година, когато заемаше поста консултант по спортно-техническите въпроси.

Г-н Станков, изненада ли би назначението на Акрапович на­чело на ЦСКА?
– Преминаването на Акрапо­вич от “Лаута” на “Армията” за мен не е нещо сензационно. По-скоро феновете на Локомотив го приемат по по-чувствителен начин. За Акрапович резултати­те говорят достатъчно, по­стигна много и поглеждайки трезво, това е нормален ход за всеки треньор, който търси по-високо предизвикателство. Той си е прав за себе си и използва мо­мента, който може да не се слу­чи повече в кариерата му. Лю­бовта на феновете и в двата отбора е много специфична и за­това се преекспонира този слу­чай като предателство. Няма нищо ненормално, но не можеш и да спреш хората да се чув­стват предадени. Искам да отворя обаче една скоба – роля­та на Крушарски за развитието на Акрапович, ако трябва да сме честни, е голяма, защото той упорито държеше на него. В тежки моменти, дори и когато аз бях в клуба, имаше голяма ата­ка към наставника, но собстве­никът отблъсна абсолютно всички критики към него и го запази на поста. Това бе ключът за успеха му в Локомотив. Търпи­мостта в ЦСКА е много по-малка, но когато си избрал един треньор, тряб­ва да му дадеш достатъчно вре­ме и шанс да покаже какво може. За 4-5 месеца не става.

Кои качества забелязахте у Акрапович в онези 4 месеца, ко­гато работихте заедно на “Лаута”, които могат да му по­могнат и на “Армията”?
– Акрапович много добре се адаптира към обстановката в България, все пак е балканец. Не се поддаде на натиска, който идваше от много страни. Твър­до следваше своите принципи на работа. Имаше неща, които са неспецифични за България, а и за други страни, но той ги от­стояваше, футболистите свик­наха на неговите изисквания, въ­преки че в един период и у тях имаше известна доза несъгласие с начина му на работа, но той си го извоюва, без да се съобразя­ва с атаките срещу него. По­стигна своето и резултатите дойдоха.

Дали ще може да пренесе вижданията си за работа и в ЦСКА?
– На “Армията” е по-различно, но предполагам, че той няма да отстъпи от принципите си. Въ­просът е доколко ще има тър­пимост в това отношение в клуб като ЦСКА.

Мнозина се питат дали ще има свободата да налага свои­те методи…
– Има го и това, да. Важно е как ще се напаснат отделните звена в клуба. Но щом са го из­брали за треньор, би трябвало да има необходимата подкрепа. Няма да му е лесно да отстоява принципите си в ЦСКА. Трябва да е доста твърд, което той го има като стил на работа, но за­виси и от хората на върха в клу­ба.

Практика при него е голяма част от новите футболисти да минават пробен период. Дали ще е така и в ЦСКА?
– Честно казано, и на мен ще ми е интересно (смее се). Дано го решат този въпрос. Надявам се той да има по-голяма свобо­да да избира играчите, които идват в тима. Принципно не е проблем скаутите и хората, отговарящи за селекцията, да водят и да предлагат футболи­сти на треньора, но в крайна сметка той трябва да решава иска ли играча или не и дали е подходящ за стила, който нала­га.

Колко време трябва да по­лучи Акрапович?
– В ЦСКА се извършиха доста треньорски смени, така че трябва да има по-голям период на търпение към него. През то­зи сезон надали ще може напъл­но да развие идеите си и плодо­вете ще се берат чак догодина. Но ако не постигне успех през настоящия, няма да е добре за него – трябва да има трофей. Купата е задължителният ми­нимум, според мен.

За финал, какво бихте посъ­ветвали Акрапович за работа­та му в ЦСКА?
-Да бъде такъв, какъвто си е. Но да има едно наум, че ЦСКА е много голям клуб. Очакванията към него тук ще са по-високи.