Сашо Станков: Селекцията на ЦСКА напоследък е доста ефикасна
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Смятам, че ЦСКА има всички предпоставки за добър сезон"

Бившият наставник на ЦСКА Александър Станков коментира актуалните теми около отбора от “Армията” в интервю за “Тема спорт”. Специалистът засегна и темата за трансфера на Валентин Антов.

Г-н Станков, гледахте ли контролата с Вакер (1:0) и какви са впечатленията ви от селекцията дотук?

– Гледах част от мача. Рано е за изводи, но победата винаги носи самочувствие. Смятам, че ЦСКА върви в правилната посока. Любо Пенев е човекът, нужен на клуба във всяко отношение. Виждам, че и трансферната политика се насочи към по-стойностни чужденци. Правят се и добри изходящи трансфери. Продажбите са неминуеми. Всеки футболист, който покаже качества, трудно може да се задържи в българското първенство. Трябва да отчетем и тежката финансова година. Нормално е да има стремеж към продажба на играчи. За феновете не е приятно, но е неизбежно. Хубавото е, че селекцията напоследък е доста ефикасна. Допреди година-година и нещо имаше доста несполучливи трансфери, което неведнъж съм го отчитал. В последно време обаче ситото е по-качествено и грешките в селекцията са сведени до минимум. Надявам се и тези момчета, които дойдоха сега, да имат своя принос.

С привличането на Чатакович се заформя доста голяма конкуренция на позицията офанзивен халф. Как гледате на трите избора, наред с Тиаго и Варела?

– Със сигурност е добре да има конкуренция. ЦСКА имаше нужда от такива креативни играчи. Дълго време липсата на такъв състезател беше изявен недостатък на отбора. Сега обаче са налице трима и те са добри опции. Варела загатна своите възможности в края на миналия сезон. В началото при Акрапович не играеше на ниво и имаше доста скептицизъм към него, но при Пенев започна да разгръща качествата си. С Чатакович още повече ще се увеличи конкуренцията, така че в тази зона нещата стоят добре. Смятам, че ЦСКА има всички предпоставки за добър сезон. Клубът е финансово стабилен, сега бе привлечен и нов генерален спонсор, така че нещата вървят добре.

Какво имате предвид под „добър сезон“?
– В ЦСКА това винаги означава едно и също. Спечелването на купата беше необходимо, но този трофей никога не е бил достатъчен. Убеден съм, че през новия сезон ЦСКА ще вземе и титлата, и купата или поне ще е до последно в битката, Суперкупата също би бил добър старт на сезона за самочувствие. Разбира се, по силата на традициите се надяваме и на успешно представяне в Европа.

Съгласен ли сте, че е ключово този път ЦСКА да не повтори фалстарта в първенството от миналия сезон?

– Това всъщност стана като запазена марка на ЦСКА – да започва трудно сезона. Но
 пък е важна крайната цел. Много отбори започват колебливо, а после стават шампиони. Добрият старт не гарантира нищо. Понякога, при тежка подготовка отборите действително тръгват трудно в първенството. Има обаче и тимове, които правят слаба подготовка, в началото на сезона са свежи, но после окапват. Така че въпросът е да има постоянство през целия сезон.

Трябва ли Антов да бъде трансфериран отново?
– Много е неприятен моментът, когато млад футболист е тръгнал по пътя си в чужбина, а после се прибере в България. Това няма да е добре за Антов. Той винаги има място в отбора, но като е излязъл навън, би трябвало да продължи там. Доколкото чета, нещата още не са ясни, но със сигурност мислите на Антов са изцяло насочени на Запад. Да играе в чужбина е по-добре за него. Иначе чест му прави, че каза, че няма да играе за друг роден отбор. За разлика от някои други футболисти, които видяхме как постъпиха.

Къде още има нужда от подсилване ЦСКА?

– Според мен се подценява ситуацията на левия бек, където Мазику няма оптимална конкуренция. Жеферсон е налаган в средата на терена, и то с успех. Срещу Вакер отляво започна Вион, но е ясно, че това не е надеждна опция в дългосрочен план. Още по-зле ще стане, ако се стигне до трансфер на Мазику. Отделно и в центъра на защитата е добре да има още един нов за повече дълбочина.

Как ви изглежда тактически отборът при Любо Пенев?

– При всички положения стои много по-офанзивно и креативно спрямо Акрапович. Доста по-напористи са играчите, има висока преса, което е основен елемент в съвременния футбол. Направиха се доста промени при Пенев, които на мен ми харесват. Футболът на Акрапович беше постен. Но настоящият стил вече отива на ЦСКА.

Вашият син Борис е част от екипа на Димитър Бербатов, как очаквате да се развие битката за БФС?

– Промяната не е наложителна, промяната е плашещо, крещящо необходима! Футболът у нас има голяма нужда от промени, а същото се отнася и за държавата. По начина, по който вървим от години в спорта – нищо добро не ни чака. В БФС трябва да влязат млади, можещи и знаещи интелигентни и независими хора. Стига стари лица, приказки и лозунги.