Сенегал е първият финалист на Купата на африканските нации
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Лъвовете от Теранга" спечелиха с 3:1 полуфиналния сблъсък срещу Буркина Фасо

Сенегал се класира за финала на Купата на африканските нации (КАН) след победа с 3:1 над Буркина Фасо. Точни за „Лъвовете от Теранга“ бяха Диало, Гайе и Садио Мане, а попадението за „жребците“ бе дело на Блати Туре. Съперник на Сенегал за трофея ще бъде победителят от двубоя Камерун – Египет, който ще се играе на 3 февруари, четвъртък, от 21:00 часа българско време.

През първите 45 минути така и не паднаха голове, като чистите положения почти липсваха. В 29-ата минута вратарят на Буркина Фасо Кофи се сблъска с Куяте и съотборника си Яго, след което стражът и играчът на Сенегал останаха да лежат на терена. Кофи бе изнесен с носилка извън терена, а преди подновяването на играта се наложи да бъде заменен.

Сенегал е първият финалист на Купата на африканските нации 1

 

През това време реферът провери положението с ВАР за потенциална дузпа, но не отсъди такава.

В последната минута от продължението Идриса Гайе пробва удар извън пеналта, топката срещна ръката на Тапсоба, която беше прилепена към тялото му, но реферът му показа жълт картон и даде дузпа за Сенегал. Последва проверка с ВАР, при която съдията промени решението си и отмени както картона, така и дузпата.

Най-интересното в двубоя двата тима запазиха за финалните 20 минути. В 70-ата сенегалците изпълниха корнер, Кулибали опита задна ножица, топката бе спряна и отклонена към Диало, който от малка дистанция отбеляза за 1:0.

Пет по-късно Гайе пропусна от чиста позиция и нанесе неточен удар с глава от няколко метра от целта.

Само минута по-късно обаче Сенегал удвои преднината си. Садио Мане открадна от футболист на „жребците“ на самата аутлиния и извади към точката за дузпа, Гайе изпревари съотборника си Диенг, за да вкара за 2:0.

В 82-ата минута Каборе центрира от десния фланг, а Блати Туре засече с коляно и отклони в мрежата на Сенегал, връщайки надеждите на Буркина Фасо.

Три минути преди края на редовното време обаче Садио Мане с красив прехвърлящ удар преодоля вратаря на „жребците“ и сложи точка на спора.