Шеф във ФИБА с похвали към националния, Барчовски и Везенков
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Класирането на България за ЕвроБаскет 2022 е исторически момент", споделя Андреас Заклис

Генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис се изказа много добре за българския баскетбол. Според него мъжкият национален отбор на България може да поднесе изненади на ЕвроБаскет 2022, въпреки че нашите попаднаха в много тежка група с Испания, Русия, Турция, Белгия и Грузия.

Заклис похвали работата на селекционера Росен Барчовски, който класира “лъвовете” на ЕвроБаскет. Шефът на ФИБА заяви, че постиженията на специалиста говорят сами за себе си.

“Класирането на България за ЕвроБаскет 2022 е исторически момент. Амбициите и талантът ви са налице. Имате национален отбор, който може да изненада доста хора със своето представянето. Преминахте през много трудна група. В този национален отбор има много талантливи състезатели,  в юношеските групи има още много талант, което е хубаво”, сподели Заклис пред bTV.

“Тези негови постижения говорят сами за себе си. Следя баскетбола като фен и бих казал, че всички ние виждаме спокойната енергия, която Барчовски превръща в сила. Аз смятам, че неговото лидерство в отбора е демонстрирано през годините, сътрудничеството му с ръководството на федерацията и играчите е добро. Всичко това е много важно за един треньор на националния отбор. Задача на селекционера е не само да ръководи националния тим, но и да се води по техническата архитектура на пирамидата и федерацията на съответната държава”, коментира секретарът на Международната централа.

“За да бъдеш в НБА, ти е нужда комбинация от много фактори. Изискват се изключителни умения и упорита работа. Трябва и да уцелиш точния момент. Виждали сме много фантастични играчи, които не са успели да направят кариера в НБА и други, които пресичат Атлантиката в точния момент. Но трябва и малко късмет. Везенков е талантлив и характеристиките му отговарят на профилите на играчите, които могат да играят на всяко ниво в баскетбола. Разбира се, не това мое изказване не бива да го натоварва. Както той, така и много други баскетболисти, имат място в НБА. Въпрос на време е отново да видим новия Глушков в NBA”, заяви Заклис на въпрос дали може да видим българин в NBA след Георги Глушков.