СК към БФС иска промени в Дисциплинарния правилник
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Причината е инцидентите през уикенда, при които двама рефери бяха бити

Съдийската комисия към Българския футболен съюз излезе с официална позиция относно поредните прояви на агресия срещу рефери, които ръководят срещи от аматьорския футбол.

През изминалия уикенд футболистът на Торнадо (Безден) Калоян Караджинов удари рефера Васил Цоклинов в двубоя срещу Костинброд от 10-ия кръг на ОГ София – Запад, а впоследствие се разбра, че и 20-годишен футболен съдия е бил пребит на футболен двубой в Пловдивско

“СК при БФС изразява своето възмущение и загриженост относно зачестилите прояви на насилие над съдиите, обслужващи първенствата в аматьорския футбол.

Категорично се противопоставяме на подобен род прояви, които намираме за крайно неприемливи, уронващи достойнството на личността и принизяващи съдийското съсловие.

Работата на реферите на терен е човешка дейност, която носи присъщата й вероятност за допускане на грешки. От такива не са защитени и състезатели, и треньори.

Насилието спрямо съдийската гилдия е сериозно предизвикателство, което е възможно да бъде преодоляно единствено в партньорство и със съдействие от цялата футболна общественост в Република България.

СК при БФС заявява твърдата си позиция, че е недопустимо да се прави компромис с проявите на агресия и апелира за упражняване на още по-сериозен контрол и налагане на максимално строги санкции на отговорните лица. В тази връзка Комисията възнамерява да инициира промени в Дисциплинарния правилник, в това число и налагането на дългосрочни наказания и изваждане от футбола при прояви на физическа агресия спрямо съдиите.

В заключение, СК при БФС за пореден път призовава цялата общественост да се въздържа от обидни и манипулативни внушения за дейността на съдиите по терените, които рушат доверието и уронват престижа на футбола и футболното съдийство”, написаха от комисията.