Скандал в Израел: Капитанът на националния ще играе в Освиенцим
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

В Израел названията Освиенцим и Аушвиц продължават да предизвикват огромни вълнения.

Последното доказателство е решението на капитана на националния отбор по хокей на лед Елиeзер Шербатов да приеме офертата на полския тим Уния Освиенцим.

Именно смелият ход на 28-годишния Шербатов разпали бурни скандали в родината му, а в социалните мрежи направо го заклеймиха като предател и обществен враг.

Освиенцим е печално известен като мястото на германския концентрационен лагер Аушвиц, в който по време на Втората световна война умират над 1 милион души, от които 90 процента са евреи.

Руският евреин Шербатов, чието семейство емигрира в Канада, още когато е двегодишен, беше подложен на тормоз и огромен брой обиди в Twitter.

“За един евреин е измяна да играе за отбор в Аушвиц, срамен удар в гърбовете на милиони“, гласи един от коментарите.

Самият играч, чийто брат – Йони Шербатов е ММА боец, опита да защити решението си.

„Не съм подписал, за да отида там като турист, а да покажа, че евреите са се завърнали по-силни отвсякога“, заяви Шербатов. „Жалко е, че не можете да видите позитивите в цялото това нещо. Помним и никога няма да забравим холокоста. Опитваме се да ни дам вяра.“

Шербатов, който в кариерата си е играл още в първенствата на Франция, Казахстан, Словакия и Германия, бе защитен и от новия си полски клуб.

„Дълбоко засегнати сме от обидите спрямо нашия израелски състезател Елизер Шербатов, който отскоро е част от нашия отбор,“ написаха от Уния.