Скандалът в Барселона ОБЗОР
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Новините около Барселона не спират да вълнуват футболния свят. Вълнуващите обрати не спират още от началото на февруари, а през последните дни напрежението в клуба отново ескалира около развихрилия се с пълна сила нов скандал.

Този път той беше провокиран от испанските медии, които съобщиха, че ръководството на „сините гранати“ е наело специалисти от определена компания, чиято цел била да бранят имиджа на президента на клуба и да трупат негативен вот към определени играчи в социалните мрежи. Толкова е необичайно, че звучи невероятно. Да видим какви са обаче фактите и наистина ли се е случило това.

От Marca първи хвърлиха бомбата

Авторитетното испанско издание Marca първо съобщи, че ръководството на футболният клуб на Барселона е похарчило цял 1 милион евро за да финансира кампания в подкрепа на Хосеп Мария Бартомеу в социалните мрежи. Според изданието целите на кампанията са били няколко:

  1. Да се подобри репутацията на президента на клуба
  2. Да изчисти имиджа на съвета на директорите
  3. Да се навреди на противниците на съвета на директорите, сред които има бивши и настоящи играчи на Барса

Особен интерес представлява последната точка от горния списък. При положение, че самият клуб е клиент на кампанията, това е, меко казано, скандално. Стана ясно също, че компанията – изпълнител на поръчката, има свои 100 акаунта в Twitter и Facebook, от които са разпращани съобщения и изявления, с които да се очернят нарочените сегашни и бивши играчи на отбора.

Казано по-точно, бившият треньор Хосеп Гуардиола и легендата на клуба – Шави, са били подложени на системен кибер тормоз в социалните мрежи. Дори лидерите на отбора Лионел Меси и Джерард Пикет не са били пожалени.

Основната причина за ескалиране на напрежението около името на Меси беше забавянето на подписването на новия му договор, а Пикет пък е бил критикуван заради ситуацията с Купа Дейвис.

Всички акаунти, от които са били разпращани очернящите имиджа на футболистите съобщения, се оказаха обаче напълно фалшиви. Разбра се също, че черният пиар не датира от днес и вчера. Фактите показват, че негативните коментари в социалните мрежи за нарочените играчи са започнали да бълват злъч още през 2017 година.

Кой и как реагира на обвиненията?

Едва няколко часа, след като изтече информацията, на официалния си уебсайт Барселона моментално отрече информацията, че е сключвала договор с компания, която да подобрява имиджа на Бартомеу и да създава негативно отношение към определени играчи. Каталунците поискаха извинение към клуба, като настояха медиите незабавно да публикуват опровержение на изнесената от тях информация, тъй като не отговаряла на истината. Ръководството на Барса категорично отсече: „В противен случай следващият разговор ще се проведе в съда.“

Междувременно обаче бившият кандидат за президент на Барселона – Агусти Бенедито, научавайки, че клубът може би наистина е поръчал и заплатил за черната кампания, заяви, че ще съди Бартомеу. Той звучеше доста решително: „Действията им няма да останат безнаказани. Определено ще отговорят за постъпките си в съда. ”

Същевременно пък, бившият президент на Барселона – Джоан Лапорта, направи следното изявление:

„Просто е възмутително, че те използват такива мафиотски методи, за да навредят на имиджа на клуба. Цялата тази история отново показа тяхната изключителна некомпетентност и сега са изпаднали в паника от разкритията, като всячески се опитват да прикрият действията си. Те трябва незабавно да си подадат оставката. ”

Съществуват ли доказателства за грозното деяние?

Докато Барселона бе заета да търси незабавно извинение и опровержение от испанските медии, по случая излязоха наяве някои нови подробности.

По-специално, бяха публикувани документи, които категорично потвърждават факта, че Барселона е сключила договор с компания, чиято дейност е свързана именно с горните дейности, заради които и се разрази скандалът.  Наетата от Барселона фирма е проучвала социалните мрежи на футболистите, с цел да се сдобие с определена информация.

Публикувано е и досие от цели 36 страници, което ясно доказва сътрудничеството между двете страни. Според него, компанията носи отговорност за критиките срещу Лионел Меси и още някои други членове на клуба, включително бивши играчи.

На страниците на досието са изписани точните акаунти в социалните мрежи, които е трябвало да бъдат атакувани. Според испанските медии мениджър на тази кампания е дясната ръка на Бартомеу. Ако приемем това за вярно, тогава си изглежда напълно логично това, че от Барселона веднага побързаха да се отърват от този човек и прекратиха договора си с него, още щом започнаха да излизат наяве нелицеприятните факти.

А ето и какво твърди самият Бартомеу

Бартомеу потвърди, че е нареден мониторинг на социалните мрежи, но отрече обвиненията в организирането на кибер тормоза.

„Барселона никога не е наемала каквато и да е компания, която да очерня някого. Нито играчи, нито бивш футболисти, нито които и да са били политически лица или такива, назначени на ръководни длъжности – президенти или бивш президенти. Това е чиста лъжа. Ще се погрижим да направим необходимото, във връзка с тези обвинения. Клубът ще потърси правата си със всички възможни средства срещу онези, които ни обвиняват в такива действия “, заяви категорично Бартомеу.

Президентът обаче направи нещо много важно – той реално потвърди факта, че сътрудничеството с фирмата, осъществила черния пиар е факт. Ето какво каза точно:

„Да, вярно е, че в края на 2017 г. Барселона поръча услуги за мониторинг в социалните мрежи. По-голямата част от организациите и корпорациите работят в тази посока. Когато разбрах до каква ситуация се е стигнало, аз лично дадох указания да бъде прекратен договора с нея. ”

Барселона определено преживява труден момент – конфликти разтърсват клуба почти всяка седмица. До седмица ще се играе и най-важният им мач в Шампионската лига – срещу Наполи. А след всичко случило се, в каква емоционална форма отборът ще подходи към играта и няма ли този скандал да се отрази негативно на играта на терена, засега си остава загадка.