Смут в лагера на БАТЕ след напускането на генералния директор
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Напрежението в лагера на БАТЕ Борисов неочаквано се покачи по-малко от две седмици преди дуела с ЦСКА София във втория предварителен кръг на Лига Европа.

Причина за усложнената обстановка стана напускането на генералния директор на беларуския клуб Михаил Залевски, което предизивика повдигане на вежди у мнозина в бившата съветска република.

Официалната версия на БАТЕ гласи, че договорът между двете страни е бил прекратен по взаимно съгласие.

“Михаил Леонидович взе това решение във връзка с желанието да отдели максимално време за придобиване на допълнително образование в областта на футбола,” написа клубът от Борисов.

“Бихме искали да му благодарим за ползотворната му работа в полза на жълто-сините, за даването на мощен тласък за развитието на клуба – и винаги ще се радваме да се срещнем отново!”

Смут в лагера на БАТЕ след напускането на генералния директор 1

Беларуските медии обаче веднага заподозряха, че раздялата със Залевски най-вероятно е предизвикана от неговите остри политически коментари.

„Залевски критикува остро действията на служителите на реда на Беларус по време на изборите и последвалите протести. Той дори изхвърли старата си полицейска униформа, като каза, че като бивш офицер се срамува от случващото се“, се казва в материал на sport.tut.by.

Смут в лагера на БАТЕ след напускането на генералния директор 2

От няколко седмици Беларус е разтърсван от масови протести, целящи организирането на нови президентски избори. Според демонстрантите държавният глава Александър Лукашенко е фалшифицирал вота – нещо, което той категорично отрича.

Много от протестантите обаче срещат твърдата ръка на беларуската милиция, която не се свени да използва груба физическа сила, както и да осъществява многобройни арести.

Залевски не е първият пострадал от репресиите представител на БАТЕ. Преди три седмици при един от масовите протести беше арестуван и нападателят Антон Сирока.

ЦСКА София приема БАТЕ на 17 септември, четвъртък, от 20:00 часа на стадион „Българска армия“.

В първия кръг тимът на Стамен Белчев сътвори пълен обрат, за да се добере до драматична победа с 2:1 над малтисйкия дебютант Сайрънс.